8 Αιτίες πονόδοντου και τι πρέπει να κάνετε
Τι είναι ο πονόδοντος;
Ο έντονος πόνος στα δόντια είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να έχετε βλάβη στα δόντια. Η φθορά των δοντιών ή μια κοιλότητα(τρύπα στο δόντι) μπορεί να σας προκαλέσει πονόδοντο. Ο πόνος στα δόντια μπορεί επίσης να συμβεί εάν υπάρχει φλεγμονή στο δόντι ή στα ούλα που το περιβάλλουν.
Οι πονόδοντοι συνήθως προκαλούνται από λοίμωξη ή φλεγμονή στο δόντι. Αυτό ονομάζεται πολφίτιδα.
Ο μαλακός πολφός μέσα στο δόντι σας βοηθά να το διατηρήσετε υγιές και ζωντανό. Ο πολφός των δοντιών περιέχει ιστό, νεύρα και αιμοφόρα αγγεία.
Μια κοιλότητα ή ρωγμή στο δόντι αφήνει αέρα και μικρόβια μέσα στο δόντι. Αυτό μπορεί να ερεθίσει και να μολύνει τα ευαίσθητα νεύρα του πολφού, οδηγώντας σε πονόδοντο.
Άλλα συμπτώματα πονόδοντου
Μαζί με τον έντονο πόνο, άλλα συμπτώματα πονόδοντου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- συνεχής πόνος
- έντονος πόνος όταν δαγκώνετε
- πόνος όταν τρώτε κάτι γλυκό
- ευαίσθητα δόντια
- πόνος ή ευαισθησία στο στόμα
- πόνος στη γνάθο
- πρήξιμο στο στόμα ή στα ούλα
- ερυθρότητα
- κακή γεύση στο στόμα
- μια άσχημη μυρωδιά στο στόμα
- πύον ή λευκό υγρό
- πυρετός
Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά μπορούν να έχουν πονόδοντο. Απευθυνθείτε αμέσως στον οδοντίατρο εάν έχετε συμπτώματα. Θα χρειαστείτε πιθανώς οδοντιατρική κλινική και ακτινογραφική εξέταση για να μάθετε τι προκαλεί πόνο στα δόντια.
Εδώ αναγράφονται οκτώ πιθανές αιτίες πόνου στα δόντια.
- Τερηδόνα δοντιών
Η φθορά των δοντιών ή η κοιλότητα (τρύπα στο δόντι) είναι ο συνηθέστερος λόγος για πόνο στα δόντια. Μπορεί να συμβεί όταν τα βακτήρια «τρώνε» το σκληρό εξωτερικό στρώμα ενός δοντιού. Τα βακτήρια αποτελούν μέρος της φυσιολογικής υγείας του στόματος και του σώματος. Ωστόσο, πάρα πολύ ζάχαρη και άλλα τρόφιμα στα δόντια σας μπορεί να προκαλέσει την αύξηση των κακών βακτηρίων. Τα βακτήρια δημιουργούν ένα βιοϋμένιο η αλλιώς μια πλάκα που κολλά στα δόντια σας. Μερικά είδη βακτηρίων εκπέμπουν οξύ που μπορεί να οδηγήσει σε τρύπες ή κοιλότητες. Η φθορά των δοντιών μπορεί να μοιάζει με μικρά λευκά, καφέ ή μαύρα σημεία στα δόντια σας.
Θεραπεία της τερηδόνας
Ο οδοντίατρος σας μπορεί να επιδιορθώσει μια τρύπα ή μια εξασθενημένη περιοχή στο δόντι για να σταματήσει τον πόνο. Μπορεί να χρειαστεί:
- καθαρισμός δοντιών για να απαλλαγείτε από την πλάκα
- ένα σφράγισμα για να επιδιορθώσει την κοιλότητα
- αντιβιοτικά για την εκκαθάριση της λοίμωξης
- Απόστημα δοντιών
Ένα απόστημα στο δόντι είναι όταν μέρος ή ολόκληρος ο πολφός μέσα στο δόντι πεθαίνει. Ο νεκρός ιστός δημιουργεί μια «τσέπη» βακτηρίων και πύον που ονομάζεται απόστημα. Η μόλυνση ή η φλεγμονή των δοντιών μπορεί να προκαλέσει απόστημα. Ένα κατεστραμμένο δόντι μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα δοντιών εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα. Αυτό συμβαίνει όταν μια τρύπα ή ρωγμή αφήνει να μπουν βακτήρια στο δόντι.
Θεραπεία αποστήματος δοντιών
Η θεραπεία για ένα απόστημα δοντιών περιλαμβάνει:
- αντιβιοτικά για να σκοτώσουν τα βακτήρια που προκαλούν τη μόλυνση
- εκτόνωση και καθαρισμός του αποστήματος
- τον καθαρισμό και τη θεραπεία των ούλων, εάν το απόστημα προκαλείται από ασθένεια των ούλων
- ενδοδοντική θεραπεία ή αλλιώς απονεύρωση, εάν το απόστημα προκαλείται από αποσύνθεση του πολφού ή σπασμένο δόντι
- εμφύτευμα, το οποίο περιλαμβάνει την αντικατάσταση του δοντιού
- Κάταγμα δοντιών (σπασμένα δόντια)
Το κάταγμα των δοντιών είναι μια ρωγμή ή όταν χωρίζεται το δόντι στη μέση. Αυτό μπορεί να συμβεί δαγκώνοντας κάτι σκληρό όπως τον πάγο. Μπορεί επίσης να πάθετε κάταγμα στα δόντια εάν πέσετε κάτω ή εάν χτυπήσετε στη γνάθο ή σας χτυπήσει στην γνάθο κάτι σκληρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κάταγμα των δοντιών μπορεί να αναπτυχθεί αργά με την πάροδο του χρόνου. Το κάταγμα των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε πόνο. Το κάταγμα επιτρέπει σε τροφές και βακτήρια να μπουν στο δόντι και να ερεθίσουν ή να μολύνουν τον πολφό και τα νεύρα, προκαλώντας πόνο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
- Βακτήρια
- σωματίδια τροφίμων
- νερό
- αέρας
Θεραπεία κατάγματος δοντιών
Ο οδοντίατρος σας μπορεί να επισκευάσει ένα σπασμένο δόντι με ρητίνη, κεραμική όψη ή σφράγισμα. Μπορεί να χρειαστείτε μία στεφάνη(θήκη) στο δόντι, ή μπορεί να χρειαστεί και απονεύρωση σε πιο εκτεταμένα κατάγματα .
- Κατεστραμμένο σφράγισμα
Μπορείτε να καταστρέψετε ένα σφράγισμα με κανονικό δάγκωμα και μάσημα, δαγκώνοντας κάτι σκληρό ή με τρίψιμο/σφίξιμο των δοντιών σας. Ένα σφράγισμα μπορεί να:
- σπάσει κομμάτι
- θρυμματιστεί
- παρουσιάσει ρωγμή
- φθαρεί
- πεταχτεί έξω από την θέση του
Θεραπεία κατεστραμμένου σφραγίσματος
Ο οδοντίατρος σας μπορεί να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει ένα κατεστραμμένο σφράγισμα. Επίσης μπορεί να χρειαστείτε μια στεφάνη(θήκη δοντιού) στο δόντι εάν έχει υποστεί πολύ ζημιά για ένα νέο σφράγισμα.
- Φλεγμονή στα ούλα
Μια λοίμωξη των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα. Τα μολυσμένα ούλα μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένεια των ούλων ή περιοδοντίτιδα. Η ασθένεια των ούλων είναι η κύρια αιτία απώλειας δοντιών σε ενήλικες. Μια λοίμωξη των ούλων μπορεί να προκληθεί από:
- δεν καθαρίζετε σωστά τα δόντια και το στόμα σας
- μια κακή καθημερινή διατροφή
- κάπνισμα
- ορμονικές αλλαγές
- κάποια είδη φαρμάκων
- συνθήκες υγείας όπως ο διαβήτης
- θεραπεία καρκίνου
- κληρονομικότητα
Βακτήρια από μολυσμένα ούλα μπορούν να συσσωρευτούν γύρω από τις ρίζες των δοντιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στον ιστό τα των ούλων που οδηγεί σε πονόδοντο.
Η ασθένεια των ούλων μπορεί να συρρικνώσει τα ούλα μακριά από το δόντι. Μπορεί επίσης να απορροφήσει το οστό που συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κινητικότητα στα δόντια και να προκαλέσει τερηδόνα και τρύπες.
Θεραπεία φλεγμονής στα δόντια
Μια λοίμωξη των ούλων αντιμετωπίζεται κανονικά με αντιβιοτικά. Μπορεί να χρειαστείτε τακτικούς καθαρισμούς από τον οδοντίατρό σας για να αφαιρέσετε την πλάκα. Ένα φαρμακευτικό στοματικό διάλυμα μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο των ούλων και των δοντιών.
Εάν έχετε ασθένεια των ούλων, μπορεί να χρειαστείτε αρκετές θεραπείες για να σώσετε τα δόντια σας. Η θεραπεία περιλαμβάνει έναν «βαθύ καθαρισμό» που ονομάζεται απόξεση ρίζων για να διατηρείτε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί οδοντική χειρουργική επέμβαση.
- Τρίξιμο ή Σφίξιμο δοντιών
Το τρίψιμο των δοντιών σας ονομάζεται επίσης βρουξισμός. Συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το σφίξιμο των δοντιών σας σημαίνει να δαγκώνετε σκληρά τα δόντια μεταξύ τους χωρίς αναγκαστικά να μασάτε κάποια τροφή. Το τρίξιμο/σφίξιμο μπορεί να συμβεί λόγω του στρες, της κακής σύγκλισης και των υπερβολικά ανεπτυγμένων μυών της γνάθου. Το τρίξιμο ή σφίξιμο μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια, στα ούλα και στη γνάθο. Μπορούν να οδηγήσουν σε διάβρωση των δοντιών φθείροντας το δόντι. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί τρύπα, πόνος στα δόντια, ακόμα και σπασμένα δόντια.
Τα σημάδια του σφιξίματος των δοντιών περιλαμβάνουν:
- μικρές ρωγμές ή τραχύτητα στα άκρα των δοντιών
- αραίωση δοντιών (οι άκρες των δοντιών φαίνονται ελαφρώς διαφανείς)
- ευαίσθητα δόντια (ειδικά σε ζεστά, κρύα και γλυκά ποτά και τρόφιμα)
- αποστρογγυλεμένα δόντια
- θρυμματισμένα ή οδοντωτά δόντια και σφραγίσματα
- κιτρίνισμα των δοντιών
Θεραπεία του σφιξίματος των δοντιών
Η αντιμετώπιση της αιτίας τριξίματος και σφιξίματος των δοντιών βοηθά στη διακοπή του πόνου των δοντιών. Το να φοράτε στοματικό νάρθηκα κατά τον ύπνο μπορεί να εμποδίσει τους ενήλικες και τα παιδιά να καταστρέψουν τα δόντια τους. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να εξασκηθείτε σε τεχνικές ανακούφισης από το στρες ή να ζητήσετε συμβουλές από επαγγελματία ψυχικής υγείας.
- Θήκη δοντιού που κουνιέται
Η Θήκη ή Στεφάνη είναι ένα κάλυμμα σε σχήμα δοντιού. Καλύπτει συνήθως ολόκληρο το δόντι μέχρι το ούλο. Μπορεί να χρειαστείτε μια Θήκη εάν ένα δόντι είναι ραγισμένο ή σπασμένο ή εάν μια κοιλότητα είναι πολύ μεγάλη για σφράγισμα
Μια θήκη κρατά το δόντι μαζί. Μπορεί να είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, κεραμικό ή πορσελάνη.
Μια Θήκη δοντιού μπορεί να χαλαρώσει μέσω της κανονικής φθοράς. Μπορεί επίσης να σπάσει σαν ένα πραγματικό δόντι. Μπορεί να καταστρέψετε μια Θήκη σφίγγοντας ή τρίβοντας τα δόντια σας ή δαγκώνοντας κάτι σκληρό.
Μια χαλαρή θήκη μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια μπορούν να περάσουν κάτω από την θήκη και το δόντι μπορεί να μολυνθεί ή να υποστεί βλάβη, προκαλώντας πόνο στα νεύρα του δοντιού.
Θεραπεία της Θήκης που κουνιέται
Ο οδοντίατρος σας μπορεί να αφαιρέσει την Θήκη και να θεραπεύσει το δόντι εάν υπάρχει τρύπα ή βλάβη στα δόντια. Μια νέα Θήκη τοποθετείται στο επισκευασμένο δόντι. Μια χαλαρή ή κατεστραμμένη Θήκη μπορεί να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί με καινούργια.
- Ανατολή δοντιού
Τα νέα αναπτυσσόμενα δόντια μπορούν να προκαλέσουν πόνο στα ούλα, στη γνάθο και στα γύρω δόντια. Αυτό περιλαμβάνει την παιδική οδοντοφυΐα, παιδιά που βγάζουν νέα δόντια και ενήλικες που βγάζουν φρονιμίτες. Ένα δόντι μπορεί να προσβληθεί εάν εμποδιστεί από την ανάπτυξη των ούλων Ή μπορεί να αναπτυχθεί προς τη λάθος κατεύθυνση, όπως πλάγια αντί προς τα πάνω. Αυτό μπορεί να προκληθεί από:
- συνωστισμός (πάρα πολλά δόντια)
- ένα παιδικό δόντι που δεν έχει πέσει
- μια κύστη στο στόμα
- κληρονομικότητα
Ένα δόντι που δεν έχει ανατείλει μπορεί να βλάψει τις ρίζες ενός γειτονικού δοντιού. Ένα νέο δόντι που έχει ανατείλει και ένα προσβεβλημένο δόντι μπορεί επίσης να προκαλέσει την κινητικότητα ή χαλάρωση άλλων δοντιών. Αυτό προκαλεί πόνο στα ούλα και τα δόντια.
Θεραπεία δοντιών που βγαίνουν
Μπορείτε να καταπραΰνετε τον πόνο ή την ευαισθησία από ένα δόντι που ανατέλλει με ένα στοματικό διάλυμα η παυσίπονο για τον πόνο. Η θεραπεία για ένα δόντι που ανατέλλει περιλαμβάνει μια μικρή οδοντική χειρουργική επέμβαση για να δημιουργηθεί χώρος για το δόντι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση επιπλέον δοντιών.
Άλλες αιτίες πόνου στα δόντια περιλαμβάνουν:
- τροφή ή συντρίμμια κολλημένα μεταξύ των δοντιών σας
- κακό δάγκωμα (λάθος σύγκλιση)
- φλεγμονή ιγμορείων (πόνος στα πίσω δόντια)
- καρδιακές παθήσεις, όπως στηθάγχη (πόνος γύρω από τα δόντια και το σαγόνι)
Πότε να δείτε έναν οδοντίατρο
Μια λοίμωξη των δοντιών μπορεί να εξαπλωθεί στο οστό της γνάθου και σε άλλες περιοχές του προσώπου, του λαιμού και του κεφαλιού. Καλέστε αμέσως τον οδοντίατρό σας εάν έχετε άλλα συμπτώματα μαζί με πονόδοντο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- πόνος που διαρκεί περισσότερο από μια μέρα
- πόνος κατά το δάγκωμα ή το μάσημα
- πυρετός
- πρήξιμο
- κόκκινα ούλα
- κακή γεύση ή μυρωδιά
- δυσκολία στην κατάποση
Εάν το δόντι σας έχει σπάσει ή βγει, πηγαίνετε αμέσως στον οδοντίατρο ή στα επείγοντα ενός νοσοκομείου.
Συμβουλές αυτό-φροντίδας για πονόδοντο
Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να καταπραΰνετε τον πόνο στα δόντια εάν δεν μπορείτε να δείτε αμέσως τον οδοντίατρό σας.
- Ξεπλύνετε το στόμα σας με ζεστό αλμυρό νερό.
- Περάστε απαλά οδοντικό νήμα για να αφαιρέσετε τα τρόφιμα ή την πλάκα μεταξύ των δοντιών.
- Βάλτε πάγο στη γνάθο σας ή στο μάγουλο
- Πάρτε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πόνο όπως το algofren.
- Δοκιμάστε τις θεραπείες στο σπίτι για πονόδοντους όπως το γαρίφαλο για να μουδιάσει τα ούλα.
Σύνοψη
Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας εάν έχετε πόνο στα δόντια. Μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τα δόντια και το σώμα σας υγιή.
Οι τακτικές επισκέψεις σε οδοντίατρο βοηθούν στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων δοντιών προτού προκαλέσουν πόνο. Συμβουλευτείτε την ασφάλιση υγείας σας για να μάθετε εάν καλύπτεστε για τακτικούς ελέγχους και καθαρισμό δοντιών.