Πρόσφατα, ένας από τους ασθενείς μας ρώτησε: “Γιατί πέφτει η οδοντική μου γέφυρα;”
Απαντήσαμε ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που πέφτει.
Οι οδοντικές γέφυρες συνδέονται για να στηρίζουν τα δόντια σας καθώς και για να αναπληρώσουν δόντια που λείπουν. Ωστόσο, μπορεί να πέσουν ή να σπάσουν από στιγμή σε στιγμή. Αλλά τι πρέπει να κάνετε όταν πέσουν; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να την αποθηκεύσετε και να βεβαιωθείτε ότι δεν θα την χάσετε.
Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Εάν η οδοντιατρική γέφυρα συνδέεται με το μπροστινό δόντι σας, θα πρέπει να φτάσετε στην κλινική του οδοντιάτρου σας την ίδια ημέρα που έπεσε ή έσπασε η οδοντική σας γέφυρα.
Είναι ζωτικής σημασίας να φέρετε τη γέφυρα μαζί σας όταν επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας, ώστε να μπορεί να την βάλει ξανά στη θέση της.
Στην κλινική του οδοντιάτρου σας, ο γιατρός σας θα εξετάσει το στόμα σας και θα ελέγξει τη δομή των υποστηρικτικών σας δοντιών. Θα καθορίσει εάν είναι αρκετά ισχυρά για να συνεχίσουν να στηρίζουν τη γέφυρα. Εάν η δομή είναι ακόμα αρκετά ισχυρή, η γέφυρα μπορεί να επανατοποθετηθεί στη θέση της.
Από την άλλη πλευρά, εάν τα υπάρχοντα δόντια στήριξης δεν είναι πλέον αρκετά ισχυρά, μπορεί να συνιστάται η επανεπεξεργασία της περιοχής. Θα πρέπει να γίνει μια νέα αποκατάσταση ή μπορεί να χρειαστεί άλλη αντικατάσταση των δοντιών. Η κατασκευή μια νέας οδοντικής γέφυρας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί, ειδικά στην περίπτωση που η παλιά σας οδοντική γέφυρα σπάσει.
Γιατί η οδοντική γέφυρα πέφτει συνεχώς;
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αυτό μπορεί να συμβεί.
Τερηδόνα κάτω ή γύρω από τη Γέφυρα
Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που πέφτουν οι γέφυρες είναι η επαναλαμβανόμενη φθορά των δοντιών που επηρεάζει τα υποστηρικτικά δόντια. Οι γέφυρες και οι στεφάνες καλύπτουν την πλειονότητα των υποστηρικτικών δοντιών. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια περιοχή εκεί που είναι εκτεθειμένη σε τρόφιμα και βακτήρια που προκαλούν αποσύνθεση που μπορεί να επηρεαστούν από βακτήρια. Εάν δεν καθαρίσετε σωστά τα δόντια σας, ειδικά σε αυτήν την περιοχή, μπορεί να αναπτυχθούν κοιλότητες. Οι μικρές κοιλότητες μπορούν να ξεκινήσουν στο περιθώριο (άκρη της γέφυρας) της θήκης και να επεκταθούν βαθύτερα. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι τρύπες μπορούν να ταξιδέψουν βαθύτερα στο δόντι έως ότου δεν υπάρχει αρκετή δομή δοντιού για να στηρίξει μία θήκη και ίσως χρειαστεί και απονεύρωση του δοντιού.
Κακή σύγκλειση
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο έχει πέσει η οδοντιατρική γέφυρα σας είναι ότι το δάγκωμα σας γύρω από την πληγείσα περιοχή έχει ακανόνιστο μοτίβο. Ένα ακανόνιστο σχέδιο δημιουργεί σημεία πίεσης κατά μήκος της οδοντιατρικής γέφυρας. Θα μπορούσε να είναι ότι η γέφυρα έχει μια περιοχή όπου είναι πολύ ψηλή στην επιφάνεια μάσησης. Θα μπορούσε να χτυπηθεί περισσότερο από άλλες περιοχές. Όταν επισκέπτεστε την Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη, οι οδοντίατροι μας θα εξετάσουν την σύγκλιση σας (το δάγκωμα). Οι προσαρμογές γίνονται όποτε είναι απαραίτητο.
Χτύπημα
Μια ισχυρή πρόσκρουση, όπως αυτή από τα αθλήματα επαφής, μπορεί να αποσπάσει την θήκη από το δόντι. Εάν παίζετε αθλήματα όπου είναι δυνατοί τραυματισμοί στο πρόσωπο, φοράτε πάντα κράνος και στοματικό νάρθηκα.
Σκληρά τρόφιμα
Το δάγκωμα ιδιαίτερα σκληρών τροφών ή σπόρων και άλλων σκληρών ουσιών που κρύβονται σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βλάψει τη θήκη σας. Αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα και προσέξτε τους σπόρους και τα σκληρά τρόφιμα.
Ακατάλληλη τοποθέτηση
Εάν η θήκη σας δεν τοποθετηθεί ή προσαρμοστεί σωστά στο δόντι σας, θα πέσει πιο εύκολα. Δείτε κριτικές πριν επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο, κάντε ερωτήσεις και συνεργαστείτε πάντα με έναν έμπειρο οδοντίατρο για τις αποκαταστάσεις.
Τι να κάνετε ενώ περιμένετε το οδοντιατρικό ραντεβού σας;
Εάν δεν μπορείτε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας αμέσως μετά την πτώση της οδοντιατρικής γέφυρας, θα πρέπει να αποφύγετε το μάσημα στην πληγείσα περιοχή. Λάβετε υπόψη ότι η περιοχή όπου πραγματοποιούνται αποκαταστάσεις είναι αδύναμη και η δομή των δοντιών σας ενδέχεται να μην αντέχει σε τυπικές λειτουργίες. Αποφύγετε το μάσημα σε αυτήν την περιοχή για να αποτρέψετε το σπάσιμο ή τη φθορά της δομής των δοντιών και να διατηρήσετε την υπόλοιπη δομή των δοντιών. Εάν δεν απομένει τίποτα από την δομή των δοντιών, ο οδοντίατρός σας δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προτείνει εξαγωγή δοντιού.