Στον σημερινό κόσμο, υπάρχουν περισσότερες επιλογές θεραπείας από ποτέ όσον αφορά την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν – και ίσως, εξίσου πολλές ερωτήσεις για κάθε μία από αυτές τις επιλογές.
Ωστόσο, ίσως η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους ασθενείς – οδοντικά εμφυτεύματα και τα μοσχεύματα οστών που τα συνοδεύουν – φαίνεται να καλύπτεται από μυστήριο.
Ευτυχώς, η γνώση είναι δύναμη – αυτός είναι ο λόγος που καθίσαμε με τους οδοντίατρους εμφυτευμάτων στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη, για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με τα οδοντικά εμφυτεύματα και τα μοσχεύματα οστών.
Τι είναι το μόσχευμα οστών;
Ένα μόσχευμα οστού είναι σαν να κλείνουμε μια τρύπα σε ένα τοίχο. Το μόσχευμα είναι φτιαγμένο από σωματίδια οστών που εισέρχονται στην οπή όπου υπήρχε το δόντι και καλύπτεται από ένα αποστειρωμένο επίδεσμο που ονομάζεται μεμβράνη.
Στη συνέχεια, το σώμα διαλύει τα οστά και τα ενσωματώνει στο οστό του ασθενή. Είναι συντηρητής χώρου. Είναι ένα ικρίωμα. Το σώμα θέλει να θεραπεύσει μια πληγή καταρρέοντάς την, οπότε ανοίγοντας αυτή την τρύπα γεμίζει αυτόν τον χώρο.
Όταν εξετάζουμε πράγματα όπως τα νεύρα και τα ιγμόρεια, που μας εμποδίζουν από το να τοποθετήσουμε το εμφύτευμα γιατί δεν μας αφήνουν χώρο, δεν θέλουμε να χάσουμε κανένα ύψος στο οστό, κάτι που θα μπορούσε τελικά να αποτρέψει τον ασθενή από το εμφύτευμα.
Αν λοιπόν γεμίσουμε αυτήν την τρύπα και διατηρήσουμε τα τοιχώματα του οστού εκεί που βρίσκονται, έχουμε καλύτερες πιθανότητες να βάλουμε ένα εμφύτευμα με επιτυχία.
Τι μπορεί να συμβεί εάν δεν λάβετε ένα μόσχευμα οστών μετά από μια εξαγωγή;
Το οστό θα επουλωθεί, αλλά θα επουλωθεί με τον δικό του τρόπο – που σημαίνει ότι τα τοιχώματα που παλαιότερα στεγάζονταν αυτό το δόντι θα μπορούσαν να καταρρεύσουν και να χάσετε το ύψος και πάχος του οστού. Όσο περισσότερο το οστό απορροφάται, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να είστε καλός υποψήφιος για ένα εμφύτευμα.
Ποιες είναι οι επιλογές μου εάν δεν μπορώ να βάλω ένα εμφύτευμα αυτήν τη στιγμή;
Είναι πολύ δύσκολο να ανοικοδομήσουμε το ύψος των οστών, οπότε προσπαθούμε να το διατηρήσουμε ενώ το έχουμε με τα μοσχεύματα οστών.
Θα μιλήσουμε με τους ασθενείς και θα τους πούμε, “Οι επιλογές σας είναι να μην κάνετε τίποτα, να φτιάξετε μια γέφυρα, να βάλετε ένα εμφύτευμα” και μπορεί να μας πουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα εμφύτευμα αυτήν τη στιγμή.
Αλλά αυτή είναι η μαγική λέξη – αυτή τη στιγμή – γι ‘αυτό τους ρωτάμε, “Εάν τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα, θα διαλέγατε ένα εμφύτευμα;” Και κατά γενική πλειοψηφία λένε ναι, θέλουν να αντικαταστήσουν αυτό το δόντι, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν τώρα, οπότε τους λέω ότι θα τους ωφελήσει να κάνουν το οστικό μόσχευμα τώρα, έτσι μπορούμε να δοκιμάσουμε και να διατηρήσουμε το κόκαλο μέχρι να μπορέσουν να βάλουν το εμφύτευμα.
Εάν ένας ασθενής συμφωνήσει με το μόσχευμα οστού και στη συνέχεια περιμένει πέντε χρόνια, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να απορροφήσει το οστό – αλλά εάν ένας ασθενής χρειάζεται ένα χρόνο, τότε ναι, μπορεί να περιμένει μέχρι τον επόμενο χρόνο για να τοποθετήσει ένα εμφύτευμα.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επουλωθεί η περιοχή που έγινε ανάπλαση οστού προτού μπορώ να κάνω εμφύτευμα;
Το οστικό μόσχευμα χρειάζεται για να επουλωθεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες και να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να υποστηρίζει ένα οδοντικό εμφύτευμα.
Στην ιδανική περίπτωση, γίνεται η εξαγωγή και κάνουμε το οστικό μόσχευμα και τη μεμβράνη στο ίδιο ραντεβού. Στη συνέχεια, ο ασθενής πρέπει να περιμένει τέσσερις μήνες για να επουλωθεί το οστό. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το εμφύτευμα – το οποίο είναι μόνο η βίδα τιτανίου – και θα πρέπει να περιμένουμε άλλους 2 μήνες, μέχρι να βάλουμε την θήκη. Η κατασκευή της θήκης θέλει περίπου 1 βδομάδα.
Τώρα, αν είναι ένα μπροστινό δόντι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές επισκέψεις για έχουμε το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.
Αυτή είναι η πιο σωστή μέθοδος βιβλιογραφικά για να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα με απολυτή επιτυχία.
Υπάρχει όμως και η δυνατότητα αφότου γίνει η εξαγωγή δοντιού, να μην τοποθετηθεί μόσχευμα οστού στο μετεξακτικό φατνίο. Εδώ όμως υπάρχει ο περιορισμός χρόνου, οπού πρέπει να μπει τουλάχιστον μετά από 2 μήνες το εμφύτευμα, μετά την εξαγωγή. Αλλιώς έπειτα θα έχουμε μεγάλη απορρόφηση οστού και σιγουρά θα χρειαστεί μόσχευμα οστού για να έχουμε τον κατάλληλο χώρο για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.
Υπάρχει κάποιο είδος προσωρινής αποκατάστασης ενός δοντιού που λείπει (ή των δοντιών) κατά τη διάρκεια του μοσχεύματος των οστών και της διαδικασίας εμφύτευσης;
Ναι! Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια προσωρινή αποκατάσταση για να καλύπτει το κενό και να μην υπάρχει αισθητικό πρόβλημα!
Εάν το δόντι που λείπει βρίσκεται στο πίσω μέρος του στόματος, μπορεί να μην είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί αυτό το προσωρινό, καθώς δεν θα το δει κάποιος όταν ο ασθενής χαμογελά.
Το προσωρινό επιτρέπει στους ασθενείς να πάνε στη δουλειά, να πάνε στο σχολείο, να πάνε στην εκκλησία και να μην έχουν αυτό το κενό στο χαμόγελό τους.
Χρειάζομαι ένα εμφύτευμα ανά δόντι που λείπει;
Όχι! Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτήν την εσφαλμένη αντίληψη ότι χρειάζεστε ένα εμφύτευμα ανά δόντι, αλλά μπορούμε πραγματικά να βάλουμε δόντια σε ολόκληρη τη γνάθο πάνω σε τέσσερα εμφυτεύματα. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη φροντίδα μας όσο το δυνατόν πιο εύκολη και προσιτή, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται χωρίς να χρειαστεί να γίνουν υπερβολές!
Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ακριβά;
Υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν στο και πιστεύουν ότι τα εμφυτεύματα είναι ακριβά και ας κοστίζουν μόνο 800 ή 1000 ευρώ μαζί με την θήκη! Αυτή είναι μια σεβαστή άποψη, αλλά είναι και υποκειμενική!
Υπάρχουν πολλές τιμές για τα εμφυτεύματα! Που έχουν εύρος από 400 έως και 2500 ευρώ! Όμως ότι πληρώνεις παίρνεις! Για παράδειγμα αν συγκρίνεις ένα FIAT, μια MERCEDEZ και μια FERRARI έχουν διαφορετικά κόστη γιατί προσφέρουν και την ανάλογη ποιότητα!
Το θέμα είναι ποσό εσύ πιστεύεις ότι αξίζει η υγειά σου! Και κάτι που θα βάλεις στο σώμα σου και θα μείνει εκεί για πάντα!
Ένα εύρος τιμής από 800 έως 1200 ευρώ είναι ένα πολύ καλό εύρος τιμής για εμφύτευμα μαζί με την θήκη! Και με πολύ καλή ποιότητα!
Στην Οδοντιατρική Κλινική Γαλάνη δεσμευόμαστε να τοποθετούμε τα σωστά εμφυτεύματα ανάλογα με την ανάγκη και κλινικό σχέδιο θεραπείας του κάθε ασθενή!
Πόσο διαρκούν οι διαδικασίες ανάπλασης οστού;
Συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής, η διαδικασία του οστού μοσχεύματος και της μεμβράνης μπορεί να διαρκέσει έως και 45 λεπτά, ανάλογα με το πόσο την περίπτωση. Για να τοποθετήσετε το εμφύτευμα με την καθοδηγούμενη χειρουργική επέμβαση, αυτό το ραντεβού δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα.
Ένα ραντεβού για τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος μπορεί να διαρκέσει έως και 60 λεπτά!
Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται για μοσχεύματα οστών και οδοντικά εμφυτεύματα;
Η αναισθησία γίνεται τοπικά χρησιμοποιώντας ένεση η που περιέχει ακίνδυνα συστατικά ακόμα και τις εγκύους αλλά και εκείνες που θηλάζουν.
Μπορεί να γίνει και μέθη αλλά μόνο σε νοσοκομεία.
Θα νιώσουν μια μικρή πίεση και, στη συνέχεια, όταν βάζουμε το εμφύτευμα θα νιώσουν μικρές δονήσεις, όπως κάνουμε ένα σφράγισμα, και αυτό είναι.
Οι περισσότεροι ασθενείς χειρίζονται την όλη διαδικασία πάρα πολύ καλά. Είναι αρκετά ήρεμοι που μπορούν ακόμα να ανταποκριθούν εάν τους χρειάζομαι για να ανοίξω ευρύτερα ή να τους μετακινήσω λίγο.
Υπάρχει και η δυνατότητα οι πολύ αγχωμένοι ασθενείς να πάρουν και ένα ηρεμιστικό 1 ώρα πριν ξεκινήσει η όλη διαδικασία.
Τι είδους πόνος σχετίζεται μετά από το οστικό μόσχευμα ή εμφύτευμα;
Από ένα μόσχευμα οστών και μια μεμβράνη, τα ούλα σας μπορεί να αισθάνονται πληγιασμένα, σαν να δαγκώσατε τα χείλη σας κατά λάθος.
Με ένα εμφύτευμα, δεν υπάρχει πόνος από το εμφύτευμα, αλλά τα ούλα μπορεί να υπάρχει λίγος πόνος και λίγο πρήξιμο– σαν να έχει δαγκώσει τα χείλη του. Σιγουρά λιγότερο πόνο από μια εξαγωγή!
Πόσο ασφαλές είναι το μόσχευμα των οστών;
Είναι τελείως ασφαλές. Οι πιθανοί κίνδυνοι είναι η απόρριψη του μοσχεύματος – κάτι που είναι πολύ απίθανο και η λοίμωξη, η οποία και πάλι, είναι πολύ απίθανη. Δίνουμε αντιβιοτικά διάρκειας επτά ημερών για να το καταπολεμήσουμε. Τέλος, το σώμα θα μπορούσε να διαλύσει το οστικό μόσχευμα γρηγορότερα από ότι μπορεί να το μετατρέψει σε οστό, οπότε ίσως χρειαστεί να υπάρχει η ανάγκη να μπει και ένα δεύτερο μόσχευμα που είναι απαραίτητο.
Τι μπορείτε να φάτε μετά από το οστικό μόσχευμα;
Ενώ δεν υπάρχουν περιορισμοί στη διατροφή μετά από οστικό μόσχευμα, προσπαθήστε να φάτε στην αντίθετη πλευρά της περιοχής του μοσχεύματος για περίπου 3 έως 4 εβδομάδες. Και αποφεύγουμε κυρίως τα σκληρά και ζέστα τρόφιμα, όσο το δυνατόν γίνεται μαλακά και κρύα ή χλιαρά τρόφιμα.
Όσο λιγότερο παίζει η γλώσσα με το μόσχευμα τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει το μόσχευμα να επουλωθεί. Όσο λιγότερο ο ασθενής δεν βάζει το δάχτυλό του στο στόμα του ή κάτι σαν οδοντογλυφίδα εκεί, τόσο το καλύτερο.
Από πού προέρχεται το οστό που χρησιμοποιείται για την οστική ανάπλαση;
Μπορεί να προέρχεται από αγελάδες – βοοειδή γνωστό ως ξενομόσχευμα. Μπορεί επίσης να είναι αυτό που είναι γνωστό ως “χημικό οστό” ή αλλιώς αλλοπλαστικό. Ωστόσο, το καλύτερο είναι το οστό που προέρχεται από άλλο άνθρωπο γνωστό ως αλλομόσχευμα. Μπορεί επίσης να προέλθει από τον ασθενή γνωστό ως αυτομόσχευμα.
Μήπως οι ασθενείς νιώθουν άβολα όταν γίνονται μοσχεύματα οστού με ξένο δότη;
Πολλοί ασθενείς δεν έχουν κάποιο θέμα από το που θα προέρχεται το μόσχευμα οστού!
Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν και οι ασθενείς, οι οποίοι δεν αισθάνονται ανετά με αυτό, είναι ότι το μόσχευμα οστού χρησιμοποιείται κυρίως ως ένα καλούπι που ο οργανισμός στην συνέχεια θα το διαλύσει και πάνω εκεί θα δημιουργήσει δικό του οστό.
Πόσο κόκαλο καταλήγει στο μόσχευμα οστών;
Συνήθως χρειάζεται περίπου 0,5 CC. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση μπορεί να χρειαστεί περισσότερο η και λιγότερο.
Τι προκαλεί την αποτυχία ενός οστικού μοσχεύματος;
Ένα μόσχευμα οστών μπορεί να μολυνθεί – το στόμα είναι το πιο βρώμικο μέρος στο ανθρώπινο σώμα και ακόμη και με τις καλύτερες προσπάθειές μας, η μόλυνση μπορεί να εισέλθει στο μόσχευμα.
Επίσης το κάπνισμα και η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να αυξήσουν το ρίσκο!
Για αυτό τον λόγο πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των ειδικευμένων οδοντίατρων μας πάνω στο κομμάτι των εμφυτευμάτων και της ανάπλασης του οστού!
Το σώμα θα μπορούσε να διαλύσει το οστικό μόσχευμα γρηγορότερα από ό, τι μπορεί να το θεραπεύσει, οπότε δεν είναι αποτυχία αλλά μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε ξανά ανάπλαση οστού έτσι ώστε να υπάρχει αρκετό οστό.
Το σώμα μπορεί επίσης να απορρίψει το οστό μόσχευμα και να αρνηθεί να το διαλύσει, οπότε ίσως χρειαστεί να το καθαρίσουμε και σε αυτό το σημείο δεν βάζουμε τίποτα πίσω, ώστε το σώμα να θεραπεύσει την πληγή κανονικά. Τότε ίσως χρειαστεί να δοκιμάσουμε μια διαφορετική τεχνική ανάπλασης οστού εάν δεν υπάρχει αρκετό οστό για να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα.
Μπορεί να φύγει ένα μόσχευμα οστού από την θέση του;
Η μεμβράνη – που είναι ένας αποστειρωμένος επίδεσμος – κρατά τα σωματίδια των οστών στην γνάθο. Εάν ο ασθενής πειράξει την περιοχή και ανυψώσει τη μεμβράνη, τότε ναι, τα σωματίδια μπορούν να βγουν έξω.