ΕΡΩΤΗΣΗ: Συνεχώς μασώ τσίχλα, στο σπίτι, στην εργασία μου, και το στόμα μου συνεχώς κινείται. Αυτή η συνεχής κίνηση μάσησης μπορεί πράγματι να επιφέρει μακροπρόθεσμη βλάβη στη γνάθο μου; Μήπως πρέπει να σταματήσω το μάσημα τσίχλας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία ότι το μάσημα Της τσίχλας μπορεί να επιδράσει βλαπτικά στις γνάθους, αλλά αυτό μπορεί να είναι βλαπτικό για τα δόντια. Οι γνάθοι, οι μύες που τις κινούν και η σχετική λειτουργία των νεύρων λειτουργούν για τον αυτοπεριορισμό της βλάβης. Αν τα δόντια ή οι γνάθοι αρχίζουν ενοχλήσεις, εμφανίζουν κόπωση ή πονούν ή αν έχετε συμπτώματα από την ΚΓΔ (πόνος που συνήθως προκαλείται από κόπωση ή σπασμό των μυών) τότε ακούστε τη «φωνή» του οργανισμού σας και διακόψτε το μάσημα της τσίχλας.
Από την άλλη πλευρά, το μάσημα της τσίχλας μπορεί να είναι ευεργετικό γιατί συντελεί στην φυσιολογική ροή του σάλιου. Το σάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό στοματικό υγρό, με ιδιαίτερη σημασία για την υγεία του στόματος. Εμπεριέχει φυσικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες και αντισώματα και το σημαντικότερο, εξουδετερώνει ή εμποδίζει τις συνέπειες από τα οξέα, που είτε προκαλούν τερηδόνα ή διάβρωση της αδαμαντίνης των δοντιών. Το μάσημα τσίχλας με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή οξέων και να ξεπεραστεί η δυνατότητα του σάλιου να τα εξουδετερώσει γιατί αυτή η διαδικασία χρειάζεται 30-60′ . Υπάρχει μια λύση και αυτή είναι το μάσημα τσίχλας με ξυλιτόλη που είναι μια ειδική αλκοόλη σακχάρων» που όχι μόνο έχει γλυκιά γεύση αλλά και εμποδίζει ουσιαστικά τη δράση των τερηδονογόνων μικροβίων. Έτσι, δε χρειάζεται απαραίτητα να σταματήσετε το μάσημα τσίχλας αλλά να χρησιμοποιήσετε τη σωστή τσίχλα και να ακούσετε τη «φωνή» του οργανισμού σας.
Ref: ΕΜΕΙΣ & Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 43 ΣΕΛ. 9