9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.

Η διάβρωση της αδαμαντίνης των δοντιών και πώς θα την προλάβετε

Περιεχόμενα

Το ποσοστό των οδοντικών αποτριβών που δεν οφείλεται σε τερηδόνα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ ιδίως στα νεαρά άτομα. Έτσι έχουμε μία αύξηση κατά 3% στην ηλικία των 20 ετών, και μία αύξηση 17% στην ηλικία των 70 ετών. Όταν η διάβρωση των δοντιών είναι μεγάλη, δηλαδή εκτός απ’ την αδαμαντίνη του δοντιού έχει εμπλακεί στη διάβρωση και η οδοντίνη, πλέον τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και χρειάζεται αποκατάσταση οπωσδήποτε των χαμένων οδοντικών ιστών.

Οδηγίες

  1. Μην βουρτσίζετε υπερβολικά δυνατά τα δόντια σας.Αυτό που πρέπει να αφαιρέσετε πάνω από τα δόντια είναι η οδοντική πλάκα, δηλαδή μια μεμβράνη η οποία είναι μαλακιά και αποκολλάται εύκολα με τη βούρτσα από τα δόντια. Δεν χρειάζεται δύναμη αλλά τεχνική.
  2. Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας με σκληρές βούρτσες.
  3. Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας με οριζόντιο τρόπο.Δηλαδή εμπρός – πίσω συνεχώς, αυτός ο τρόπος βουρτσίσματος και μάλιστα με δύναμη και με σκληρές βούρτσες δρα σαν μια πολύ λεπτή  λίμα που με την κίνηση αυτή εμπρός – πίσω και με την πάροδο πολλών χρόνων συχνού βούρτσισματος τα δόντια διαβρώνονται και προσπαθούν να επιπεδοθούν. Ενημερωθείτε απ’ τον οδοντίατρο σας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι βουρτσίσματος όπως ο κυκλικός η μέθοδος BUSS κ.α.
  4. Αποφεύγεται η συχνή χρήση ανθρακούχων ποτών τύπου κόλα, ποτών που πίνουν οι αθλητές για να έχουμε ενέργεια, όξινων χυμών όπως είναι λεμονάδες πορτοκαλάδες, ακόμη και στο φαγητό, συχνή χρήση λεμονιού  και  ξυδιού.
  5. Αποφεύγετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά την χρήση των όξινων ποτών και χυμών.Ακόμη και με τη χρήση των ποτών και χυμών, με μέτρο πάντοτε, θα πρέπει να περιμένετε περίπου μισή με μία ώρα έτσι ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στα δόντια να επαναμεταλλικοποιηθούν δηλαδή να σκληρήνουν και πάλι αφού τα οξέα έχουν μαλακώσει την επιφάνεια της αδαμαντίνης, με τη βοήθεια του σάλιου που δρα σαν ρυθμιστικό διάλυμα. Η κατανάλωση τυριού βοηθάει στην εξουδετέρωση των οξέων του στόματος.
  6. Πήνουμε με καλαμάκι τους φρουτοχυμούς και τα όξινα ποτά.Έτσι η επαφή των υγρών με τα δόντια ελαχιστοποιείται και μειώνεται βέβαια η διάλυση της αδαμαντίνης.
  7. Δεν τρώμε την ώρα που πάμε να κοιμηθούμε.Κατά την ώρα του ύπνου η ροή του σάλιου μειώνεται πάρα πολύ στο στόμα. Το σάλιο χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα μετά το φαΐ για να εξουδετερώσει τα  οξέα των τροφών και να επαναμεταλλικοποιήσει την αδαμαντίνη.
  8. Οι καλές συνήθειες ξεκινάνε από την παιδική ηλικία.Έτσι στα παιδιά καλό είναι να δίνονται υγρά όπως  γάλα και  νερό και όχι ανθρακούχα ή ενεργειακά ποτά. Καθώς όμως μεγαλώνουν τα παιδιά είναι πιο δύσκολο  να ακούσουν τις συμβουλές μας, έτσι θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον τα όξινα ποτά κατά τη διάρκεια των γευμάτων που η ροή τού σάλιου είναι μεγαλύτερη κι  έχουμε καλύτερη εξουδετέρωση των οξέων.
  9. Βάλτε ασβέστιο στη ζωή σας.Έρευνες έχουν δείξει πως η προσθήκη ασβεστίου σε πολλά ποτά με σκοπό να αυξήσει τη διατροφική τους αξία μειώνει την πιθανότητα διάβρωσης και αυξάνει την επαναμεταλλικοποίηση των δοντιών.
  10. Το τρίξιμο και το σφίξιμο (βρουξισμός) των δοντιών.Τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες τις  διάβρωσης των δοντιών. Αυτό μπορεί να προληφθεί με την κατασκευή  ειδικών ναρθήκων που θα κατασκευάσει ο οδοντίατρος σας για να αποφεύγεται αυτήν την κακιά συνήθεια που προέρχεται κυρίως από το άγχος.
  11. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση-Βουλιμία.Αν έχετε ξινίλες καούρες και γενικότερα υγρά που ανεβαίνουν από το στομάχι στο στόμα, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο να ρυθμίσει αυτή την παλινδρόμηση όπως λέγεται υγρών από το στομάχι προς το στόμα, γιατί αυτά τα υγρά είναι πολύ όξινα και διαβρωτικά με αποτέλεσμα να διαβρώνουν σοβαρά τα δόντια μέσα σε λίγα χρόνια. Βουλιμικός μπορεί να είναι ο κάθε άνθρωπος, αλλά κυρίως αφορά νεαρά κορίτσια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα ψυχιατρικό και ψυχολογικό. Τα άτομα αυτά πίνουν πολλές  σόδες για να χωνέψουν και κάνουν συνέχεια εμετούς, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα οξέα που ανεβαίνουν από το στομάχι καθώς επίσης και αυτά που μπαίνουν μέσω του στόματος, δημιουργούν διαβρώσεις. Επιπλέον για να φύγει η όξινη γεύση βουρτσίζουν κατευθείαν τα δόντια και ενώ είναι μαλακή η αδαμαντίνη διαβρώνεται και φεύγει πάνω από τα δόντια.
  12. Η χρήση φαρμάκων από το στόμα.Όπως είναι  ναρκωτικά – υπνωτικά ή διάφορα σιρόπια. Αντισταμινικών, αντικαταθλιπτικών και ψυχωσικών συνδρομών.  Φαρμάκων κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
  13. Όταν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας.Τότε παραμένει τροφή, κυρίως στον αυχένα των δοντιών, με αποτέλεσμα να διαβρώνονται αρχικά και να τεριδονίζονται μετέπειτα.
  14. Κακές συνήθειες.Όπως να δαγκώνουμε τα χείλη μας τα μάγουλα μας τα νύχια μας διάφορα αντικείμενα όπως μολύβια, στυλό, καλαμάκια, παγάκια, να κόβουμε ετικέτες απ’ τα ρούχα, σπάγγους, ακόμη κάποιοι ηλεκτρολόγοι γυμνώνουν τα καλώδια τους με τα δόντια.
  15. Γενετικοί παράγοντες.Διάφορες γενετικές ανωμαλίες, σύνδρομα,  ασθένειες ή χρήση φαρμάκων κατά την περίοδο του τοκετού, δημιουργούν λευκές κηλίδες, σκουρόχρωμες κηλίδες, ατελή αδαμαντινογεννεσία, δυσπλασίες δοντιών.
  16. Η ηλικία του ανθρώπου.Με την πάροδο της ηλικίας αποτρίβονται τα δόντια του ανθρώπου και φθείρονται. Τα αποτελέσματα συστηματικής ανάλυσης των Van’t Spijker και συν. έδειξαν ότι το ποσοστό ενηλίκων με σοβαρή αποτριβή σκληρών οδοντικών ιστών αυξήθηκε από 3% στην ηλικία των 20 ετών σε 17% στην ηλικία των 70 ετών. Με αυτήν την ανάλυση φάνηκε ότι τα αυξημένα επίπεδα απώλειας σκληρών οδοντικών ιστών συνδεόταν σε σημαντικό βαθμό με την ηλικία.
  17. Το φύλο.Οι άνδρες παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη απώλεια σκληρών οδοντικών ιστών από τις γυναίκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.