9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Θεραπεία περιοδοντίτιδας

Περιεχόμενα

Το πρόβλημα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη των ούλων που καταστρέφει τους μαλακούς (ούλα) και σκληρούς ιστούς (οστό) που περιβάλουν και στηρίζουν τα δόντια.

Η περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη της ουλίτιδας. Στην αρχή υπάρχει η ουλίτιδα που δημιουργείται όταν δε βουρτσίζεις καλά ή συχνά τα δόντια, τα ούλα μπορεί να αρχίζουν να ματώνουν. Τα ούλα αρχιζούν να πρήζονται λίγο ή περισσότερο και μπορεί αλλάζουν και χρώμα. Αυτά είναι συμπτώματα ότι υπάρχει φλεγμονή στα ούλα, που ονομάζεται ουλίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει γύμνωμα των ριζών, αυξημένη κινητικότητα δοντιών και απώλεια δοντιών.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοδοντίτιδας είναι ότι δεν είναι αναστρέψιμη, που σημαίνει ότι ο οστικός ιστός που έχει χαθεί δεν μπορεί να αναπλασθεί σε αντίθεση με την απώλεια των μαλακών ιστών που μπορούν να αναπλασθούν και να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η περιοδοντίτιδα ως ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί και να έχουμε υγιείς ιστούς, όμως ο οστικός ιστός που έχει χαθεί δεν μπορεί να αναπλασθεί και να επανέλθει όπως ήταν πριν την ασθένεια.

Για τη σωστή διάγνωση της ασθένειας χρειάζεται οπωσδήποτε μία πανοραμική ακτινογραφία.

Περιοδοντίτιδα-Σημάδια και συμπτώματα.

Στα πρώτα στάδια, οι επιπτώσεις της περιοδοντίτιδας έχουν πολύ λίγα συμπτώματα, και σε πολλούς ασθενείς η νόσος μπορεί να έχει προχωρήσει σημαντικά πριν ζητήσουν βοήθεια και θεραπεία.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρότητα ή και αιμορραγία των ούλων, ειδικά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικό νήματος ή μεσοδόντιας βούρτσας (αυτό το σύμπτωμα μπορεί να συμβεί ακόμα και στην ουλίτιδα).
  • Έντονο κόκκινο ή μωβ χρώμα ούλων.
  • Ουλικό οίδημα (πρήξιμο).
  • Κενά ανάμεσα στα δόντια.
  • Δυσοσμία του στόματος, ή κακή αναπνοή, και μια επίμονη μεταλλική γεύση στο στόμα.
  • Υποχώρηση των ούλων, με αποτέλεσμα γύμνωμα των ριζών και εμφανή επιμήκυνση των δοντιών. (Αυτό μπορεί επίσης να προκληθεί από αδέξιο βούρτσισμα ή με τη χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας).
  • Πυόροια των ούλων.
  • Περιοδοντικοί θύλακοι μεταξύ των δοντιών και των ούλων, (ο θύλακας είναι σαν μια “τσέπη”, δηλαδή ένα κενό ανάμεσα σε δόντια και ούλα, που όσο η ασθένεια προχωράει τόσο και το βάθος της “τσέπης” μεγαλώνει).
  • Κινητικότητα δοντιών που ανάλογα με το στάδιο που έχει προχωρήσει η περιοδοντίτιδα έχουμε και την ανάλογη κινητικότητα (αν και αυτό το σύμπτωμα μπορεί να συμβεί για άλλους λόγους, όπως είναι κακή σύγκλειση).
  • Αλλαγή στον τρόπο, που εφάπτονται τα δόντια μεταξύ τους όταν δαγκώνετε.
  • Στροφή, απόκλιση ή μετακίνηση των δοντιών.

Οι ασθενείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η φλεγμονή των ούλων και η καταστροφή των οστών είναι σε μεγάλο βαθμό μία ανώδυνη και μακροχρόνια διαδικασία.

Ως εκ τούτου, οι ασθενείς μπορεί λανθασμένα να υποθέτουν ότι μία ανώδυνη αιμορραγία μετά τον καθαρισμό των δοντιών είναι ασήμαντη, αν και αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ότι υπάρχει ενεργή περιοδοντίτιδα η οποία προχωράει.

Αιτίες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η περιοδοντίτιδα αρχίζει με την οδοντική πλάκα – μια κολλώδη μεμβράνη που αποτελείται κυρίως από βακτήρια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η οδοντική πλάκα θα μετατραπεί σε τρυγιά (πέτρα) και στην συνεχεία θα υπάρξει φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα), και αν επιμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία μπορεί τελικά να προχωρήσει σε περιοδοντίτιδα.

Αυτή η διαδικασία από το σχηματισμό της οδοντικής πλάκας μέχρι τη δημιουργία περιοδοντίτιδας μπορεί να χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να εμφανιστεί.

Η ευπάθεια του κάθε ανθρώπου να αναπτύξει περιοδοντίτιδα αλλά και ο ρυθμός καταστροφής δεν είναι ο ίδιος. Επρεάζεται όχι μόνο από την κληρονομικότητα αλλά και από άλλες νόσους όπως ο διαβήτης ή και κάποιες συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Οι πιο βασικές αιτίες για την πρόκληση της περιοδοντίτιδας είναι:

  1. Η οδοντική πλάκα που δημιουργείται στην επιφάνεια των δοντιών.
  2. Η οδοντική πλάκα που αν παραμείνει μερικές μέρες θα σκληρύνει και θα δημιουργήσει την τρυγιά (οδοντική πετρά).
  3. Κακή στοματική υγιεινή.
  4. Ορμονικές διαταραχές.
  5. Ηλικία.
  6. Γενετικό ιστορικό.
  7. Ασθένειες.
  8. Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές.

 

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Η θεραπεία μπορεί να γίνει είτε με μηχάνημα υπερήχων είτε με εργαλεία χειρός, συμπληρωματικά ακόμα με ειδική φαρμακευτική αγωγή ή και συνδυασμό με laser.

Στην Οδοντιατρική κλινική μας χρησιμοποιούμε το Ελβετικό πρωτόκολλο για την θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Οπού γίνεται ειδική αεροστίλβωση στις ρίζες των δοντιών για την μεγίστη απομάκρυνση οδοντικής πλάκας από τις μύλες και ρίζες των δοντιών, καθώς με ένα ειδικό ”μυτάκι” εισχωρεί μέσα στους περιοδοντικούς θύλακες και καθαρίζει αποτελεσματικά όλη την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού, αφαιρώντας παράλληλα όλες τις χρωστικές των δοντιών.

Ο σκοπός που έχουν οι θεραπείες είναι να αφαιρέσουν την οδοντική πλάκα, την υπό-ουλική και υπέρ-ουλική τρυγιά, να εξαλειφθούν οι περιοδοντικοί θύλακες, οι φλεγμονώδεις ιστοί και να λειανθούν οι ρίζες των δοντιών ώστε να είναι πιο δύσκολη η επαναπρόσφυση της υπό-ουλικής τρυγιάς και την επανεμφάνιση της περιοδοντίτιδας.

Αν η περιοδοντίτιδα δεν είναι σε προχωρημένο στάδιο, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες όπως:
Ριζική απόξεση είναι μια από τις πιο συχνές θεραπείες και μπορεί να απαιτηθούν 2 ή και 4 ραντεβού ανάλογα αν η θεραπεία γίνει ανά γνάθο ή τεταρτημόριο.
Για τη διευκόλυνση του ασθενή ο βαθύς καθαρισμός θα γίνει με την χορήγηση τοπικού αναισθητικού. Έτσι ο ασθενής μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει καθόλου πόνος και αίσθηση κατά την διαδικασία της θεραπείας.

Σε στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη. Ο οδοντίατρος  χορηγεί αυτά τα διαλύματα για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε περιπτώσεις ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, αν όμως συνεχιστεί η χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε δημιουργούν χρωματισμό των δοντιών, ο οποίος όμως φεύγει με ένα απλό γυάλισμα των δοντιών απ’ τον οδοντίατρο.

Ο καθαρισμός των δοντιών γίνεται με τη χρήση ειδικής συσκευής υπερήχων, ή εργαλείων χειρός που ονομάζονται ξέστρα, ή συνδυασμό τους. Η χρήση όλων των εργαλείων είναι αρκετά σημαντική, καθώς εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς για την αφαίρεση της υπέρ-ουλικής και υπό-ουλικής πλάκας και πέτρας από τα δόντια.

Όταν τελειώσει η διαδικασία αφαίρεσης της οδοντικής πλακάς και τρυγιάς, το αμέσως επόμενο στάδιο είναι να “λειάνουμε” την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού. Μια αποτελεσματική θεραπεία για να βοηθήσει την επαναπρόσφυση των ούλων, μειώνοντας το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων σε μικρό χρονικό διάστημα και ελαττώνοντας τον κίνδυνο εξέλιξης της περιοδοντίτιδας.

Στην συνεχεία της θεραπείας, αν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη μπορούμε να χορηγήσουμε φαρμακευτική αγωγή η οποία θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση των μικροοργανισμών και τη γρηγορότερη ίαση των ούλων.

Σε πολλές περιπτώσεις συμπληρωματικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το laser για την απολύμανση των θυλάκων και των μαλακών ιστών και τον περιορισμό παθογόνων μικροβίων.

Το τέλος της διαδικασίας περιλαμβάνει το “γυάλισμα” της επιφάνειας των δοντιών με αεροστίλβωση ,με το ειδικό μηχάνημα της ελβετικής εταιρείας EMS αφαιρώντας επιφανειακές χρωστικές στα δόντια που υπάρχουν, βελτιώνοντας έτσι την εμφάνιση των δοντιών του ασθενή.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και χειρουργική, σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Η χειρουργική μπορεί να περιλαμβάνει από μία απλή ουλεκτομή-ουλοπλαστική έως και πιό σύνθετες επεμβάσεις.

Μεταθεραπευτικό στάδιο

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ελαφρύς πόνος στα δόντια και τα ούλα μετά από ένα βαθύ καθαρισμό από τον οδοντίατρο, ειδικά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ευαισθησίας πριν την επέμβαση.

Η απομάκρυνση των ερεθιστικών παραγόντων μειώνει τη φλεγμονή των ούλων, τα οποία φαίνεται σαν να υποχωρούν, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές διαστάσεις της υφίζησης των ούλων που έχει συντελεστεί λόγω της περιοδοντίτιδας.

Για μερικές ημέρες μετά την θεραπεία τα ούλα μπορεί να είναι ερεθισμένα, ευαίσθητα, και να αιμορραγούν ελαφρά, πράγμα που μέρα με τη μέρα θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

Το αποτέλεσμα

Το χρονικό διάστημα έτσι ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η μορφολογία καθώς και ίσως μια τοπική ευαισθησία των ουλών είναι από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Έπειτα από αυτό το χρονικό διάστημα θα μειωθεί η αιμορραγία στα ούλα του ασθενή καθώς τα βουρτσίζει όπως και η κακοσμία του στόματος.Ο ασθενής έπειτα από την θεραπεία θα αισθάνεται το στόμα του πιο καθαρό και ανάλαφρο.

Για να πετύχει η θεραπεία περιοδοντίτιδας,  πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ οδοντιάτρου και ασθενή. Ο ασθενής στο σπίτι του θα πρέπει να προσέχει τα δόντια του, να τα  βουρτσίζει ανελλιπώς, να χρησιμοποιεί μεσοδόντια βουρτσάκια, νήμα καθώς και ειδικές οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες και φάρμακα που θα του έχει προτείνει ο οδοντίατρος για την πλήρη καταπολέμηση της περιοδοντίτιδας και τη καλή στοματική υγιεινή.

Συνιστάται να γίνει μια επανεξέταση από τον οδοντίατρο μετά από λίγες εβδομάδες για να εκτιμηθεί ο βαθμός της ίασης των ούλων και της μείωσης του βάθους των περιοδοντικών θυλάκων που είναι και το κρίσιμο κριτήριο για την επιτυχία μιας θεραπείας περιοδοντίτιδας καθώς και αιμοραγία τους.

Επίσης ένας ασθενής με ιστορικό περιοδοντίτιδας θα πρέπει να επανεξετάζεται κάθε 3-4 μήνες για έλεγχο της στοματικής υγιεινής του.

Έρευνες έχουν  καταδείξει ότι η περιοδοντική νόσος έχει συσχετιστεί και με άλλες παθήσεις όπως πρόωρα και ελλιποβαρή νεογνά, καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονολογικές νόσους, ρευματοειδή αρθρίτιδα και αρκετές άλλες, κυρίως μέσω της φλεγμονής και των αποτελεσμάτων που αυτή προκαλεί. Αυτό σημαίνει ότι η περιοδοντική θεραπεία εκτός της στοματικής υγείας, μπορεί να έχει και ευεργετικά αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις στη γενική υγεία, πάντα βέβαια σε συνδυασμό με την ορθή ιατρική αντιμετώπιση.

Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.