Περιεχόμενα
Το πρόβλημα
Όταν ένα δόντι έχει υποστεί μεγάλη φθορά, είτε από τερηδόνα είτε από κάταγμα, και έχει χαθεί μεγάλο κομμάτι του, σε μερικές περιπτώσεις και όλη η μύλη του δοντιού, ένα απλό σφράγισμα δεν είναι αρκετό για να κρατηθεί πάνω στη ρίζα του με αποτέλεσμα έπειτα από λίγο καιρό το σφράγισμα να ξεκολλήσει από την θέση του.
Τι είναι
Γενικά για όλα τα είδη των αξόνων μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας τύπος ακίνητης προσθετικής αποκατάστασης που χρησιμοποιείται όταν έχουμε ένα πολύ κατεστραμμένο δόντι και εφόσον έχει προηγηθεί Ενδοδοντική θεραπεία.
Χρησιμοποιείται όταν η ανεπαρκής δομή της μύλης των δοντιών δεν μπορεί να υποστηρίξει τον παραδοσιακό τρόπο αποκατάστασης(σφράγισμα).
Παρέχεται μεγαλύτερη σταθερότητα για την κατασκευή μιας στεφάνη-γέφυρας ή ανασύσταση μύλης προσθέτοντας έναν άξονα στο απονευρωμένο δόντι.
Επίσης παρατείνεται ο χρόνος ζωής του δοντιού για πιο πολλά χρόνια μέσα στην στοματική κοιλότητα.
Τα 2/3 του μήκους του άξονα μπαίνουν μέσα εκεί που έχει γίνει απονεύρωση στη ρίζα του δοντιού και το 1/3 προεξέχει έξω απ’τη ρίζα για να γίνει η ανασύσταση της μύλης του δοντιού.
Πολλές φορές για να αυξήσουμε τη δύναμη συγκράτησης της αποκατάστασης μπορούν να μπουν πάνω από έναν άξονες δηλαδή δύο, ακόμη και τρεις. Σε μπροστινές αισθητικές περιοχές που θα χρησιμοποιηθεί ολοκεραμική στεφάνη ή γέφυρα καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί άξονας ολοκεραμικός, για αισθητικούς προφανώς λόγους.
Τύποι Αξόνων
- Άξονες μεταλλικοί κοχλιωμένοι
- Άξονες μεταλλικοί συγκολλούμενοι
- Άξονες ολοκεραμικοί συγκολλούμενοι
- Άξονες μεταλλικοί χυτοί
- Άξονες από υλονήματα
- Άξονες από ανθρακονήματα
Η θεραπεία
Γενικά τους άξονες μπορούμε να τους χωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο που τους κατασκευάζει και τους τοποθετεί ο οδοντίατρος στο στόμα.
1. Άμεσοι
Είναι εκείνοι που ο οδοντίατρος τους τοποθετεί σε μία συνεδρία κατευθείαν στο στόμα την ίδιαστιγμή με την ανασύσταση του δοντιού.
2. Έμμεσοι
Είναι εκείνοι που ο οδοντίατρος χρειάζεται περισσότερες από μία συνεδρίες, αφού πρέπει πρώτα να πάρει αποτύπωμα, να το στείλει στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και κατόπιν ο οδοντοτεχνίτης να κατασκευάσει είτε μεταλλικό είτε ολοκεραμεικό άξονα και σε δεύτερη συνεδρία να συγκοληθεί για να κατασκευαστεί η αποκατάσταση πάνω σε αυτόν.
Επίσης μπορούμε να τους χωρίσουμε σε συγκολλούμενους και κοχλιούμενος. Οι πρώτοι συγκολούνται μέσα στον ριζικό σωλήνα του απονευρωμένου δοντιού με ειδικό υλικό. Οι δεύτεροι βιδώνονται μέσα σε αυτόν.
Μεταθεραπευτικό στάδιο
Έπειτα από την συγκόλληση ή κοχλίωση του άξονα μέσα στην ρίζα του δοντιού ο ασθενής δεν θα πρέπει να φάει από την μεριά της πρόσθεσης για τουλάχιστον 3 ώρες έτσι ώστε να επιτρέψουμε στην “κόλλα” να πήξει καλά και να έχουμε την μεγίστη δυνατή αντοχή της μετά την συγκόλληση.
Το αποτέλεσμα
Η στεφάνη/γέφυρα ή η ανασύσταση θα έχει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές αισθητικές, λειτουργικές και μηχανικές για να παραμείνει στην στοματική κοιλότητα όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.
Σε μια αισθητική περιοχή ο άξονας με την στεφάνη, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει ταιριάξει στον απολυτό βαθμό με την απόχρωση των υπόλοιπων δοντιών.
Εφόσον τελειώσει η θεραπεία και συγκολλήσουμε την στεφάνη, ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει 2-3 ώρες χωρίς να φάει έτσι ώστε να κολλήσει η στεφάνη πάνω στο δόντι όσο το δυνατόν καλυτέρα.
Ο ασθενής θα πρέπει να τηρεί την καλή στοματική υγιεινή, καθώς και τις οδηγίες του οδοντιάτρου για να κρατηθεί στην θέση της η αποκατάσταση για όσο περισσότερο καιρό γίνεται.
Στην περίπτωση που ο ασθενής επιθυμεί να κάνει λεύκανση στα δόντια, πρέπει πρώτα να τελειώσει με την θεραπεία της λεύκανσης και έπειτα να προχωρήσει στην κατασκευή του άξονα με την στεφάνητη γέφυρα ή την ανασύσταση. Και αυτό γιατί το χρώμα των δοντιών πρέπει να πάρει την τελική του απόχρωση πριν προχωρήσουμε στην διαδικασία χρωματοληψίας για να βρούμε το χρώμα που θα έχει η τελική προσθετική εργασία.