Η Τερηδόνα είναι μια κατεστραμμένη περιοχή στη σκληρή επιφάνεια των δοντιών που εξελίσσονται σε μικροσκοπικές τρύπες. Η Τερηδόνα, προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως βακτήρια στο στόμα σας, συχνό μάσημα τροφών, τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και μη καλό καθαρισμό των δοντιών σας.
Η τερηδόνα είναι από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα κοινή σε παιδιά, εφήβους και μεγαλύτερους ενήλικες. Όποιος έχει δόντια μπορεί να εμφανίσει τερηδόνα, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών.
Εάν οι ‘’τρύπες’’ δεν αντιμετωπιστούν, γίνονται μεγαλύτερες και επηρεάζουν τα βαθύτερα στρώματα των δοντιών σας. Μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρό πονόδοντο, μόλυνση και απώλεια δοντιών.
Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και οι καλές συνήθειες βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος είναι η καλύτερη προστασία σας από την τερηδόνα.
Συμπτώματα Τερηδόνας
Τα συμπτώματα της Τερηδόνας ποικίλλουν, ανάλογα με την έκταση και τη θέση τους. Όταν μια τρύπα είναι στις αρχές, μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα. Καθώς όμως η τρύπα μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει κάποια συμπτώματα όπως:
- Πονόδοντος, αυθόρμητος πόνος ή πόνος που εμφανίζεται χωρίς εμφανή αιτία
- Ευαισθησία των δοντιών
- Ήπιος έως οξύς πόνος όταν τρώτε ή πίνετε κάτι γλυκό, ζεστό ή κρύο
- Ορατές τρύπες ή κοιλώματα στα δόντια σας
- Καφέ, μαύρο ή λευκό λεκέ σε οποιαδήποτε επιφάνεια ενός δοντιού
- Πόνος όταν δαγκώνετε
Αρχικό Στάδιο Τερηδόνας
Το αρχικό στάδιο της τερηδόνας έρχεται με τη μορφή λευκών ή καφέ κηλίδων στην επιφάνεια του δοντιού. Αυτό συμβαίνει όταν το σμάλτο αρχίζει να καταστρέφεται. Η αναστροφή της τερηδόνας σε αυτό το στάδιο είναι δυνατή με οδοντόκρεμα ενίσχυσης του σμάλτου και διάφορες άλλες θεραπείες με φθόριο.
Αν η τερηδόνα προχωρήσει τότε θα χρειαστεί σφράγισμα.
Πότε να δω τον Οδοντίατρο για την Τερηδόνα;
Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι σχηματίζεται τρύπα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμούς, ακόμη και όταν το στόμα σας είναι καλά. Ωστόσο, εάν αισθανθείτε πονόδοντο ή πόνο στο στόμα, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Στάδια της Τερηδόνας
Οι τρύπες ή κοιλότητες προκαλούνται από τερηδόνα – μια διαδικασία που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου.
Μορφές πλάκας: Η οδοντική πλάκα είναι ένα διαφανές κολλώδες φιλμ που καλύπτει τα δόντια σας. Οφείλεται στο ότι τρώτε πολλά σάκχαρα και άμυλα και δεν καθαρίζετε καλά τα δόντια σας. Όταν τα σάκχαρα και τα άμυλα δεν καθαρίζονται από τα δόντια σας, τα βακτήρια αρχίζουν γρήγορα να τρέφονται με αυτά και σχηματίζουν την πλάκα. Η πλάκα που παραμένει στα δόντια σας μπορεί να σκληρύνει, κάτω ή πάνω από τη γραμμή των ούλων σας, και να μετατραπεί σε πέτρα (πέτρα). Η πέτρα κάνει πιο δύσκολη την αφαίρεση της πλάκας και δημιουργεί ασπίδα για τα βακτήρια.
Οξέα: Τα οξέα στην πλάκα αφαιρούν τα μέταλλα στο σκληρό, εξωτερικό σμάλτο του δοντιού σας. Αυτή η διάβρωση προκαλεί μικροσκοπικά ανοίγματα ή τρύπες στο σμάλτο – το πρώτο στάδιο των κοιλοτήτων. Μόλις φθαρούν οι περιοχές του σμάλτου, τα βακτήρια και το οξύ μπορούν να φτάσουν στο επόμενο στρώμα των δοντιών σας, που ονομάζεται οδοντίνη. Αυτό το στρώμα είναι πιο μαλακό από το σμάλτο και λιγότερο ανθεκτικό στο οξύ. Η οδοντίνη έχει μικροσκοπικούς σωλήνες που επικοινωνούν άμεσα με το νεύρο του δοντιού προκαλώντας ευαισθησία.
Η καταστροφή συνεχίζεται: Καθώς αναπτύσσεται η τερηδόνα, τα βακτήρια και το οξύ συνεχίζουν την πορεία τους μέσα από τα δόντια σας, κινούμενα δίπλα στο εσωτερικό υλικό των δοντιών (πολφός) που περιέχει νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Ο πολφός διογκώνεται και ερεθίζεται από τα βακτήρια. Επειδή δεν υπάρχει χώρος για να επεκταθεί το πρήξιμο στο εσωτερικό ενός δοντιού, το νεύρο πιέζεται, προκαλώντας πόνο. Η ενόχληση μπορεί να επεκταθεί ακόμη και έξω από τη ρίζα του δοντιού μέχρι το οστό και εκεί θα χρειαστεί απονεύρωση και στην χειρότερη των περιπτώσεων εξαγωγή.
Όλοι όσοι έχουν δόντια κινδυνεύουν να εμφανίσουν τερηδόνα, αλλά οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο:
Θέση των δοντιών: Η τερηδόνα εμφανίζεται συχνότερα στα πίσω δόντια σας (γομφίοι και προγόμφιοι). Αυτά τα δόντια έχουν πολλές αυλακώσεις, κοιλώματα και σχισμές και πολλές ρίζες που μπορούν να συλλέξουν σωματίδια τροφής. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν καθαρά από τα πιο λεία και εύκολα προσβάσιμα μπροστινά δόντια σας.
Ορισμένα τρόφιμα και υγρά: Τρόφιμα που προσκολλώνται στα δόντια σας για μεγάλο χρονικό διάστημα – όπως γάλα, παγωτό, μέλι, ζάχαρη, σόδα, αποξηραμένα φρούτα, κέικ, μπισκότα, σκληρές καραμέλες και μέντα, ξηρά δημητριακά και πατατάκια – είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τερηδόνα από τα τρόφιμα που ξεπλένονται εύκολα από το σάλιο.
Συχνά σνακ: Όταν τσιμπολογάτε σταθερά ή πίνετε ζαχαρούχα ποτά, δίνετε στα βακτήρια του στόματος περισσότερο καύσιμο για να παράγουν οξέα που επιτίθενται στα δόντια σας και τα φθείρουν. Η κατανάλωση της coca cola, ενεργειακών ποτών όπως red bull ή άλλων όξινων ροφημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στη δημιουργία ενός συνεχούς λουτρού οξέος πάνω από τα δόντια σας.
Σίτιση βρεφών πριν τον ύπνο: Όταν δίνονται στα μωρά μπουκάλια πριν τον ύπνο γεμάτα με γάλα, χυμό ή άλλα υγρά που περιέχουν ζάχαρη, αυτά τα ροφήματα παραμένουν στα δόντια τους για ώρες ενώ κοιμούνται, τροφοδοτώντας βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Παρόμοια ζημιά μπορεί να συμβεί όταν τα νήπια περιφέρονται πίνοντας συνέχεια από ένα ποτήρι γεμάτο με αυτά τα υγρά.
Κακή στοματική υγιεινή: Εάν δεν καθαρίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό και το ποτό, η πλάκα σχηματίζεται γρήγορα και τα πρώτα στάδια τερηδόνας μπορούν να ξεκινήσουν.
Δεν έχει φθόριο η οδοντόκρεμα: Το φθόριο, ένα φυσικό ορυκτό, βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας και μπορεί ακόμη και να αντιστρέψει τα πρώτα στάδια της βλάβης των δοντιών. Είναι ένα κοινό συστατικό σε οδοντόκρεμα και στοματικά διαλύματα.
Έφηβοι, νήπιά και ενήλικες: Γενικά, οι κοιλότητες είναι συχνές σε πολύ μικρά παιδιά και εφήβους. Οι ηλικιωμένοι επίσης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Με την πάροδο του χρόνου, τα δόντια μπορεί να φθαρούν και τα ούλα μπορεί να υποχωρήσουν, καθιστώντας τα δόντια πιο ευάλωτα στη φθορά των ριζών. Οι ηλικιωμένοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν περισσότερα φάρμακα που μειώνουν τη ροή του σάλιου, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας.
Ξηρό στόμα: Η ξηροστομία προκαλείται από την έλλειψη σάλιου, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας ξεπλένοντας τα τρόφιμα και την πλάκα από τα δόντια σας. Οι ουσίες που βρίσκονται στο σάλιο βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του οξέος που παράγεται από τα βακτήρια. Ορισμένα φάρμακα, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, ακτινοβολία στο κεφάλι ή το λαιμό σας ή ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τερηδόνας μειώνοντας την παραγωγή σάλιου.
Φθαρμένα σφραγίσματα ή οδοντιατρικοί μηχανισμοί: Με τα χρόνια, τα οδοντικά σφραγίσματα μπορεί να εξασθενήσουν, να αρχίσουν να καταρρέουν ή να αναπτύξουν τραχιές άκρες. Αυτό επιτρέπει στην πλάκα να συσσωρεύεται πιο εύκολα και καθιστά πιο δύσκολη την αφαίρεσή της. Οι οδοντιατρικοί μηχανισμοί μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν καλά, επιτρέποντας την έναρξη της τερηδόνας από κάτω τους.
Καούρα: Η καούρα ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει τη ροή του οξέος του στομάχου στο στόμα σας (παλινδρόμηση), φθείροντας το σμάλτο των δοντιών σας και προκαλώντας σημαντική βλάβη στα δόντια. Αυτό εκθέτει περισσότερο από την οδοντίνη σε επίθεση από βακτήρια, δημιουργώντας τερηδόνα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν η γαστρική παλινδρόμηση είναι η αιτία της απώλειας του σμάλτου σας.
Διατροφικές διαταραχές: Η ανορεξία και η βουλιμία μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική διάβρωση των δοντιών και τερηδόνα. Το οξύ του στομάχου από επαναλαμβανόμενους εμετούς (κάθαρση) ξεπλένει τα δόντια και αρχίζει να διαλύει το σμάλτο. Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή σάλιου.
Επιπτώσεις Τερηδόνας
Η τερηδόνα είναι τόσο συνηθισμένη που μπορεί να μην την παίρνετε στα σοβαρά. Και μπορεί να νομίζετε ότι δεν έχει σημασία αν τα παιδιά παρουσιάζουν τερηδόνα στα νεογιλά δόντια τους. Ωστόσο, η τερηδόνα μπορεί να έχει σοβαρές και μόνιμες επιπλοκές, ακόμη και για παιδιά που δεν έχουν ακόμη τα μόνιμα δόντια τους.
Οι επιπλοκές της Τερηδόνας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πόνος
- Απόστημα δοντιών
- Πρήξιμο ή πύον γύρω από ένα δόντι
- Σπασμένα δόντια
- Προβλήματα μάσησης
- Μετατοπίσεις στη θέση των δοντιών έπειτα από απώλεια δοντιών
Όταν οι κοιλότητες και η αποσύνθεση γίνονται σοβαρές, μπορεί να έχετε:
- Πόνος που παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή
- Απώλεια βάρους ή προβλήματα διατροφής από επώδυνο ή δύσκολο μάσημα
- Απώλεια δοντιών, που μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή σας, καθώς και την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας
- Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα απόστημα δοντιών – ένας θύλακας από πύον που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη – μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις
Αντιμετώπιση Τερηδόνας
Η καλή στοματική και οδοντική υγιεινή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την τερηδόνα.
Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την τερηδόνα. Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας ποιες συμβουλές είναι οι καλύτερες για εσάς.
- Βουρτσίστε με φθοριούχο οδοντόκρεμα μετά το φαγητό ή το ποτό: Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και ιδανικά μετά από κάθε γεύμα, χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο. Για να καθαρίσετε ανάμεσα στα δόντια σας, χρησιμοποιήστε νήμα ή χρησιμοποιήστε μεσοδόντια βουρτσάκια.
- Ξεπλύνετε το στόμα σας: Εάν ο οδοντίατρός σας πιστεύει ότι διατρέχετε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα με φθόριο.
- Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας: Κάντε επαγγελματικούς καθαρισμούς δοντιών και τακτικές στοματικές εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη προβλημάτων ή στον έγκαιρο εντοπισμό τους.
- Προληπτικά Σφραγίσματα: Το προληπτικό σφράγισμα είναι μια προστατευτική επίστρωση ρητίνης που εφαρμόζεται στην επιφάνεια μάσησης των πίσω δοντιών. Σφραγίζει τις αυλακώσεις και τις σχισμές που τείνουν να συλλέγουν τρόφιμα, προστατεύοντας το σμάλτο των δοντιών από την πλάκα και το οξύ. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά τα προληπτικά σφραγίσματα για όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα προληπτικά σφραγίσματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια πριν χρειαστεί να αντικατασταθούν, αλλά πρέπει να ελέγχονται τακτικά.
- Πιείτε νερό: Είναι πολύ σημαντικό για την ενυδάτωση του στόματος και την ουδετεροποίηση του όξινου pH.
- Αποφεύγετε τα συχνά σνακ: Κάθε φορά που τρώτε ή πίνετε άλλα ποτά εκτός από νερό, βοηθάτε τα βακτήρια του στόματός σας να δημιουργήσουν οξέα που μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών. Εάν τσιμπολογάτε ή πίνετε όξινα υγρά όλη την ημέρα, τα δόντια σας φθείρονται συνέχεια.
- Τρώτε τροφές υγιεινές για τα δόντια: Ορισμένα τρόφιμα και υγρά είναι καλύτερα για τα δόντια σας από άλλα. Αποφύγετε φαγητά που κολλάνε σε αυλακώσεις και κοιλώματα των δοντιών σας για μεγάλες περιόδους ή βουρτσίστε τα αμέσως μετά το φαγητό. Ωστόσο, τροφές όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά αυξάνουν τη ροή του σάλιου και ο καφές, το τσάι και οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη βοηθούν στην απομάκρυνση των σωματιδίων των τροφίμων.
- Εξετάστε τις θεραπείες με φθόριο: Ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει περιοδικές θεραπείες με φθόριο, ειδικά εάν δεν λαμβάνετε αρκετό φθόριο μέσω του φθοριούχου πόσιμου νερού και άλλων πηγών.
- Ρωτήστε για αντιβακτηριακές θεραπείες: Εάν είστε ιδιαίτερα ευάλωτοι στην τερηδόνα – για παράδειγμα, λόγω μιας ιατρικής πάθησης – ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει ειδικά αντιβακτηριακά στοματικά διαλύματα ή άλλες θεραπείες για να μειώσετε τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα σας.
- Συνδυασμένες θεραπείες: Το μάσημα τσίχλας με βάση την ξυλιτόλη μαζί με το συνταγογραφούμενο φθόριο και ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας.
Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες επιπλέον συμβουλές για φθαρμένα δόντια και πρόληψη της τερηδόνας.
Πως Φεύγει η Τερηδόνα;
Εάν η τερηδόνα δεν είναι πολύ σοβαρή, ο οδοντίατρος σας θα αφαιρέσει όλη την τερηδόνα και θα επισκευάσει το δόντι με ένα σφράγισμα.
Αν η ζημιά είναι εκτεταμένη το νεύρο στη μέση του δοντιού μπορεί να καταστραφεί. Αν το νεύρο καταστραφεί τότε θα χρειαστεί να γίνει απονεύρωση και στη συνέχεια επισκευάζοντας το δόντι με ένα σφράγισμα ή θήκη. Εάν το δόντι έχει καταστραφεί τόσο πολύ που δεν μπορεί να επισκευαστεί, ο οδοντίατρος μπορεί να χρειαστεί να βγάλει το δόντι.