Τι είναι το Φθόριο;
Το φθόριο είναι ένα φυσικό ορυκτό που βρίσκεται στην φύση, όπως πετρώματα, φυτά, ωκεανούς και υπόγεια ύδατα. Επειδή είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για την πρόληψη της τερηδόνας, προστίθεται επίσης συνήθως σε κοινοτικές πηγές νερού και οδοντιατρικά προϊόντα.
Γιατί είναι σημαντικό το φθόριο;
Όταν τα παιδιά (ή οι ενήλικες) τρώνε ή πίνουν, τα βακτήρια στο στόμα τρέφονται με σάκχαρα και άμυλα και απελευθερώνουν οξέα που διαβρώνουν το προστατευτικό στρώμα των δοντιών, γνωστό ως σμάλτο. Όταν το σμάλτο διασπάται, μπορεί να εμφανιστεί τερηδόνα.
Το φθόριο διεισδύει στο σμάλτο, καθιστώντας το ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό στις προσβολές οξέος και μπορεί ακόμη και να αναστρέψει την πολύ πρώιμη τερηδόνα. Προάγει επίσης την επαναμεταλλοποίηση, η οποία συμβαίνει όταν τα μέταλλα επαναεναποτίθενται στο σμάλτο αφού τα οξέα τα αφαιρέσουν (απομεταλλοποίηση).
Στα μικρότερα παιδιά που έχουν ακόμη τα νεογιλά τους δόντια, το φθόριο ενσωματώνεται στα αναπτυσσόμενα μόνιμα δόντια τους. Όταν τα μόνιμα δόντια αναδύονται, είναι λιγότερο επιρρεπή σε τερηδόνα. Σε ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά, το φθόριο εμποδίζει την παραγωγή οξέος και, όπως είπαμε, βοηθά στην επαναμεταλλοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι το φθόριο μπορεί να αποτρέψει την τερηδόνα σε άτομα όλων των ηλικιών.
Η διαδικασία της Φθορίωσης δοντιών
Αρχικά πρέπει να γίνει ένας πλήρης καθαρισμός και στίλβωση(γυάλισμα) των δοντιών. Η διαδικασία της φθορίωσης είναι πολύ απλή. Βάζουμε σε ένα νάρθηκα, gel φθορίου (το όποιο υπάρχει σε πολλές γεύσεις), και στην συνεχεία βάζουμε τον ασθενή να δαγκώσει το νάρθηκα για 1 λεπτό. Στην συνεχεία αφότου βγάλει το νάρθηκα για 1 ώρα δεν θα πρέπει ο ασθενής ούτε να φάει ούτε να πιει νερό, έτσι ώστε να αφήσουμε το φθόριο να δράση ευεργετικά στα δόντια
Είναι το φθόριο ασφαλές για τα παιδιά;
Ναί! Το φθόριο είναι απολύτως ασφαλές για τα παιδιά στη σωστή δόση. Οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πίνουν φθοριούχο νερό εδώ και 75 χρόνια και έχει επικυρωθεί από εκατοντάδες οργανισμούς υγείας, από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση έως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ενώ το πολύ φθόριο στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε φθορίωση δοντιών, η οποία είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε λευκές κηλίδες ή σκασίματα του σμάλτου, οι περισσότερες περιπτώσεις φθορίωσης είναι πολύ ήπιες και η λήψη υπερβολικής ποσότητας φθορίου είναι λιγότερο συχνή από τη μη λήψη αρκετού φθορίου.
Εάν ανησυχείτε για το ότι το παιδί σας παίρνει πολύ φθόριο, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη σωστή ποσότητα φθορίου για να διατηρήσετε γερά τα δόντια του παιδιού σας.
Πότε πρέπει τα παιδιά να κάνουν Φθορίωση;
Εκτός εάν το παιδί σας έχει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για τερηδόνα, γενικά συνιστούμε στα παιδιά να λαμβάνουν θεραπεία με φθόριο δύο φορές το χρόνο. Στην πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη του παιδιού σας, η οποία θα πρέπει να προγραμματιστεί στην ηλικία του ενός έτους, θα μιλήσουμε μαζί σας για την πρόσληψη φθορίου του παιδιού σας και θα καθορίσουμε πότε θα ήταν ωφέλιμο να ξεκινήσετε θεραπείες φθορίου. Οι θεραπείες με φθόριο θα πρέπει να συνεχίζονται τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 16 ετών.
Αν και το φθόριο είναι το πιο σημαντικό όσο τα δόντια αναπτύσσονται ακόμη, οι θεραπείες με φθόριο για ενήλικες και εφήβους θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικές. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τα συνεχίσουν σε όλη τους τη ζωή.
Πόσο φθόριο χρειάζεστε;
Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) συνιστά μια επαγγελματική θεραπεία με φθόριο στο οδοντιατρείο σας κάθε 3, 6 ή 12 μήνες, ανάλογα με τη στοματική σας υγεία. Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για τερηδόνα, ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει ένα ειδικό στοματικό διάλυμα ή τζελ με φθόριο για να το χρησιμοποιείτε τακτικά στο σπίτι.
Τα ακόλουθα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τερηδόνας:
- υπερβολική χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ
- διατροφική διαταραχή
- κακή στοματική υγιεινή
- έλλειψη επαγγελματικής οδοντιατρικής φροντίδας
- κακή διατροφή
- ξηροστομία ή μειωμένο σάλιο
- αδύναμο σμάλτο
Οι κοινές πηγές πρόσληψης φθορίου περιλαμβάνουν:
- τσάι
- νερό
- φαγητό μαγειρεμένο σε νερό
- ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλά τους
- βρεφική φόρμουλα
Η βέλτιστη πρόσληψη φθορίου προέρχεται από τρόφιμα, νερό και συμπληρώματα.
Η Οδοντιατρική Γαλάνη αναφέρει τις ακόλουθες συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες φθορίου:
- Έως 3 ετών: 0,1 έως 1,5 mg
- Ηλικία 4 έως 6 ετών: 1 έως 2,5 mg
- Ηλικία 7 έως 10 ετών: 1,5 έως 2,5 mg
- Έφηβοι και ενήλικες: 1,5 έως 4 mg