9πμ - 9μμ

Δευτέρα - Παρασκευή

+30.210.497.5628

Τηλέφωνο Κλινικής

Search
Close this search box.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

F.A.Q. Οδοντικά Εμφυτεύματα

Περιεχόμενα

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Η παραδοσιακή μέθοδος αντικατάστασης ενός δοντιού με οδοντική γέφυρα παρουσίασε αρκετές δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα να απαιτούνται καινούργιες μόνιμες λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος έλλειψης δοντιών. Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη σύγχρονη οδοντιατρική είναι η μόνιμη αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών με τη χρήση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Τα μοντέρνα οδοντικά εμφυτεύματα βασίζονται στο φαινόμενο της ως θεού ενσωμάτωσης, δηλαδή τη βιολογική σύνδεση του οστού με το εμφύτευμα. Ένα φυσικό δόντι αποτελείται από μία στεφάνι, που είναι το τμήμα που προβάλλει πάνω από το βουνό και λέγεται μύλη του δοντιού, και από τη ρίζα του, δηλαδή το μέρος που κρύβεται κάτω από το οστό.

Το οδοντικό εμφύτευμα χρησιμεύει ως αντικαταστάτης του τμήματος της ρίζας του δοντιού που λείπει και παρέχει συγκράτηση και στήριξη σε μία μόνιμα στερεωμένη ή αφαιρούμενη προσθετική εργασία πάνω από αυτό. Καταλληλότερο υλικό για τη χρήση σε οδοντικά εμφυτεύματα θεωρείται το καθαρό τιτάνιο, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και εμφυτεύματα ζιρκονίας, καθώς επίσης και εμφυτεύματα μείγματος τιτανίου και ζιρκονίας.

Για πάνω από 50 χρόνια το τιτάνιο χρησιμοποιείται στον τομέα της ιατρικής για εμφυτεύματα και τεχνικές αρθρώσεις. Το τιτάνιο έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά με σημαντικότερο την βιοσυμβατότητα του, δεν απορρίπτεται δηλαδή από τους περιβάλλοντες ιστούς.

Άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα του τιτανίου είναι:

  • Αντιαλλεργικό : Το τιτάνιο είναι ένα κλινικά αποδεδειγμένο αντιαλλεργικό μέταλλο. Aσθενείς που έχουν παρουσιάσει αλλεργία σε διάφορα άλλα μέταλλα στο παρελθόν δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τη χρήση τιτανίου.
  • Αίσθηση ζεστού/κρύου : Το τιτάνιο δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Aυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζει τη φυσική αίσθηση ζεστού – κρύου.
  • Φυσική γεύση : Το τιτάνιο είναι άγευστο και δεν αφήνει δυσάρεστη μεταλλική γεύση στο στόμα.
  • Χαμηλό ειδικό βάρος : Το τιτάνιο είναι κατά πολύ ελαφρύτερο από όλα τα υπόλοιπα μέταλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον τομέα της οδοντιατρικής.
  • Υψηλή αντοχή και υψηλός δεσμός : Με τα υλικά επικάλυψης π.χ. κεραμικάρητίνες κι άλλα μέταλλα.
  • Χαμηλό κόστος
  • Διαπερατότητα από τις ακτίνες Χ

Συχνές ερωτήσεις ασθενών για τα Οδοντικά εμφυτεύματα

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια μεταλλική απομίμηση της ρίζας ενός δοντιού που έχει χαθεί ή έχει αφαιρεθεί. Το υλικό κατασκευής τους αποτελείται από καθαρό τιτάνιο ή από ζιρκονία η μείγμα από τιτάνιο και ζιρκονία (ROXOLID), και τοποθετούνται μέσα στο οστό της γνάθου. Aποτελούν το πιο σύγχρονο τρόπο αντικατάστασης ενός ή περισσοτέρων δοντιών.

Όσα δόντια λείπουν, τόσα πρέπει να είναι και τα εμφυτεύματα που θα τοποθετηθούν;

Όχι βέβαια, εκτός κι αν λείπει ένα μόνο δόντι, άρα θα μπει και ένα εμφύτευμα. Όταν όμως λείπουν τρία δόντια θα μπούνε μόνο δύο εμφυτεύματα, καθώς επίσης και όταν λείπουν τέσσερα δόντια μπορούν να μπουν μόνο δύο εμφυτεύματα στα άκρα. Όταν λείπουν όλα τα δόντια, τότε μπαίνουν στην άνω γνάθο από 4 – 6 εμφυτεύματα και στην κάτω γνάθο 4 – 5 εμφυτεύματα για να αποκαταστήσουν ολόκληρη την οδοντοφυία.

Στην περίπτωση που χαθεί από ένα έως όλα τα δόντια, τότε αρχίζουν τα προβλήματα, όπως είναι πρόβλημα μάσησης, πρόβλημα φώνησης, μετακίνηση των διπλανών δοντιών, και πολλές φορές σοβαρά αισθητικά προβλήματα όταν λείπουν μπροστινά δόντια.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το άτομο να ντρέπεται να γελάσει, να μιλήσει και έτσι γίνεται αντικοινωνικό, επηρεάζεται σημαντικά η ψυχολογία του, πέφτει η αυτοεκτίμησή του και όλα αυτά έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην επαγγελματική και την κοινωνική ζωή.

Σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ένα στήριγμα εμφυτεύματος και ένα στήριγμα φυσικού δοντιού. Αυτό γίνεται σε περιπτώσεις που δεν μπορείς να έχεις δύο εμφυτεύματα για στηρίγματα. Αποτελεί λύση ανάγκης. Ονομάζεται μικτή στήριξη.

Στην περίπτωση που χαθούν όλα τα δόντια και δεν τοποθετηθούν οδοντικά εμφυτεύματα αλλά ολικές οδοντοστοιχίες, τότε το οστό των γνάθων συνεχίζει να απορροφάται και να ατροφεί και έτσι μετά από αρκετά χρόνια χωρίς εμφυτεύματα, αλλοιώνεται το κάτω τμήμα του προσώπου και ο άνθρωπος φαίνεται γερασμένος. Άρα σαν πλεονέκτημα, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούμε να πούμε ότι κρατάνε και τον όγκο του οστού και έτσι το οστό δεν ατροφεί.

Μπορεί να βγει ένα δόντι και ταυτόχρονα να τοποθετηθεί ένα οδοντικό εμφύτευμα;

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όμως στο 10% των περιπτώσεων και αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι στο να γίνει. Στο υπόλοιπο 90% των περιπτώσεων πρέπει μετά την εξαγωγή να τοποθετηθεί μοσχευματικό υλικό μέσα στο τραύμα, να συρραφεί, να παραμείνει 4 – 6 εβδομάδες για επούλωση και σε δεύτερη φάση να τοποθετηθεί ένα οδοντικό εμφύτευμα. Αυτή η μέθοδος είναι και η πιο καλά τεκμηριωμένη επιστημονικά.

Μπορούν να τοποθετηθούν μόνο δύο εμφυτεύματα στην κάθε γνάθο και πάνω από τα εμφυτεύματα να μπει μία ολική οδοντοστοιχία κουμπωτή (επένθετη ολική οδοντοστοιχία);

Σε αυτή την περίπτωση που αφαιρούνται (κουμπώνουν) οι οδοντοστοιχίες, πάνω στα εμφυτεύματα τοποθετούνται ειδικοί σύνδεσμοι (LOCATORS ή BALL ATTACHMENTS). Αυτές οι οδοντοστοιχίες που κουμπώνουν πάνω σε εμφυτεύματα λέγονται επένθετες ολικές οδοντοστοιχίες και για την κάτω γνάθο χρειάζονται δύο μόνο εμφυτεύματα για να μπορούν να κουμπώνουν.

Για την άνω όμως γνάθο χρειάζονται τέσσερα εμφυτεύματα. Αυτή είναι και η καλά τεκμηριωμένη επιστημονικά μέθοδος. Οι κύριες ολικές οδοντοστοιχίες έχουν πολύ καλή σταθερότητα και συγκράτηση και δεν χρειάζεται να τοποθετούνται ειδικές κόλλες. Η τοποθέτησή τους καθώς και η αφαίρεση τους είναι εύκολη.

Υπάρχει περίπτωση να μην δεχτεί ο οργανισμός μου ένα Οδοντικό Εμφύτευμα;

Εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε όσους είναι υγιείς και έχουν αρκετό όγκο οστού. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των εμφυτευμάτων στις μέρες μας είναι πλήρως βιοσυμβατά με τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Αυτά αποτελούνται από καθαρό τιτάνιο ή από ζιρκονία ή μείγμα από τιτάνιο και ζιρκονία.

Όταν ενσωματωθούν με το οστό γίνονται μέρος του και είναι σαν να πρόκειται για ένα ενιαίο σώμα. Αυτό ονομάζεται οστεοενσωμάτωση.

Σε περίπτωση που το εμφύτευμα χαθεί μέχρι τον πρώτο μήνα τοποθέτησης του, αυτό οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και όχι σε αυτό καθαυτό το υλικό του εμφυτεύματος. Τέτοια λάθη είναι:

  • Λάθος ασθενούς που σημαίνει ότι μπορεί να μην ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του οδοντιάτρου του, για παράδειγμα μπορεί να μασάει τσίχλα ή την τροφή του πάνω στο εμφύτευμα που μόλις πρόσφατα τοποθετήθηκε. Πρέπει να προσέχει τον πρώτο καιρό και να μην το πειράζει συνεχώς με βούρτσες, με τη γλώσσα, με την τροφή του αλλά να το αφήσει ήσυχο να οστεοενσωματωθεί.
  • Λάθος του οδοντίατρου ο οποίος δεν έχει την εμπειρία να τοποθετήσει σωστά το εμφύτευμα ή την γνώση που χρειάζεται σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις. Ακόμη και σε λάθος του αρχικού σχεδιασμού της θεραπείας που θα ακολουθήσει.

Όλοι οι άνθρωποι είναι υποψήφιοι για να δεχτούν οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε όσους έχουν καλή οστική μάζα και είναι υγιείς. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ασθενών που η πρόγνωση δεν είναι και τόσο καλή, όπως οι πολύ βαριά καπνιστές π.χ. 20 τσιγάρα την ημέρα, σε συνδυασμό με προχωρημένη περιοδοντίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν βέβαια να τοποθετηθούν, αλλά συνήθως η βιβλιογραφία λέει ότι μέσα στην πενταετία θα τα χάσουν, όπως έχασαν και τα δόντια τους. 

Σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών πάλι, δεν μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα, γιατί η ανάπτυξη των γνάθων δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως και έτσι το εμφύτευμα αργότερα θα φαίνεται πιο κοντό από τα υπόλοιπα δόντια, μιας και τα υπόλοιπα δόντια αναπτύσσονται και μεγαλώνουν ταυτόχρονα με τις γνάθους.

Πολύ σημαντικά είναι τα εμφυτεύματα σε άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό από τροχαία ατυχήματα ή από νεοπλασματικές ασθένειες. Αυτά τα άτομα έχουν μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής μετά την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Απόλυτη αντένδειξη είναι:

  • Τα νοσήματα οστών, όπως: Ινώδης δυσπλασία, ατελής οστεογένεση, πολλαπλό μυέλωμα, νόσος Paget.
  • Ακτινοθεραπεία στις γνάθους. Απώλεια εμφυτευμάτων κάτω του 30% στην κάτω γνάθο και πάνω του 40% στην άνω γνάθο. Η συνολική επιβίωση των εμφυτευμάτων σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στο ποσοστό των 56,5% – 87,8%.
  • Επιληψία. Απόλυτη αντένδειξη εάν ο ασθενής εμφανίζει κρίσης σε μικρότερο χρονικό διάστημα του ενός μηνός. Αν ελέγχεται με φάρμακα και δεν έχει εμφανίσει κρίσης τα τελευταία χρόνια τότε μπορεί να γίνει αποκατάσταση με εμφυτεύματα.
  • Έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο. Απόλυτη αντένδειξη μέσα στους πρώτους έξι μήνες από το συμβάν.
  • Προσθετικές βαλβίδες. Απόλυτη αντένδειξη τους πρώτους έξι έως 12 μήνες.
  • Σακχαρώδης διαβήτης αρρύθμιστος τύπου ΙΙ. Όταν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι πάνω από  7, το ποσοστό απώλειας εμφυτευμάτων ανέρχεται στο 7,8%.
  • Ξηροστομία. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλύτερα να τοποθετούνται επένθετες ολικές οδοντοστοιχίες και όχι μόνιμα συγκολλούμενες οι κοχλιούμενες επιεμφυτευματικές εργασίες. Ο λόγος είναι η καλύτερη στοματική υγιεινή.
  • Παραλειτουργικές έξεις και βρυγμός. Μερικοί ασθενείς κατά τη διάρκεια της νύκτας σφίγγουν υπερβολικά ή τρίζουν τα δόντια ακόμη και τα χτυπούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα εμφυτεύματα να δέχονται υπερβολικές δυνάμεις και οι αποκαταστάσεις πάνω σε αυτά να φθείρονται, ακόμη και να καταστρέφονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να δοθεί μετά το τέλος της εργασίας ένας νάρθηκας, τον οποίο πρέπει ο ασθενής να φοράει απαραιτήτως κάθε βράδυ.
  • Υπερπαραθυρεοειδισμός. Σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας παρουσιάζεται μείωση οστικής πυκνότητας και οστικού όγκου. Αντενδείκνυται η θεραπεία με εμφυτεύματα.
  • Οστεομυελίτιδα. Στην χρόνια οστεομυελίτιδα αντενδείκνυται. Στην οξεία οστεομυελίτιδα μπορούν να τοποθετηθούν, αφού επέλθει πλήρης ίαση.
  • Χρονία νεφρική ανεπάρκεια. Αντενδείκνυται η τοποθέτηση εμφυτευμάτων λόγω αβέβαιης πρόγνωσης.
  • Αιμοπεταλιακές διαταραχές. Όπως είναι η λευκοπενία και βαριές μορφές αναιμίας, η αιμορροφιλία και η ακοκκιοκυτταραιμία.
  • Ασθενείς μετά από μεταμόσχευση οργάνων. Αντενδείκνυται τους 3 – 6 πρώτους μήνες μετά τη μεταμόσχευση.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αντενδείκνυται πλήρως η επέμβαση για εμφυτεύματα. Ακτινογραφίες και φάρμακα μπορούν να δοθούν μετά την εγκυμοσύνη.
  • Οστεοπόρωση. Δεν είναι πλήρης αντένδειξη, αλλά χρειάζεται προσοχή από το χειρουργό να εκτιμήσει την ποιότητα και την ποσότητα του φλοιώδους και του σπογγώδους οστού.
  • Σε άτομα με διαταραγμένη ψυχική υγεία και χρήση ναρκωτικών, καθώς επίσης και αλκοολικοί, καλό είναι να αποφεύγουν τη θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα.
  • Ασθενείς με γενετικά νοσήματα και νοσήματα του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Άλλες ασθένειες, όπως είναι χρόνια λευχαιμία, Νόσος Πάρκινσον, σκληροδερμία, κοινή πέμφιγα, εκτοδερματική δυσπλασία, σύνδρομο Sjogren, ασθενείς με AIDS, καρκίνος σε θεραπεία.
  • Λήψη φαρμάκων, όπως είναι λήψη διφωσφονικών πάνω από δύο χρόνια, η μακρόχρονια λήψη κορτικοστεροειδών και τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Πόσο κοστίζουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα είναι μία σύγχρονη ποιοτική κατασκευή υψηλής τεχνολογίας και το κόστος είναι διαφορετικό ανάλογα με την περίπτωση. Το τελικό κόστος θα προκύψει ανάλογα με τον αριθμό, το είδος των εμφυτευμάτων, τη διαδικασία τοποθετήσής τους, καθώς και το είδος της υπερκείμενης εργασίας. Η εμφύτευση αντιπροσωπεύει μια εντελώς μοναδική και προσωπική θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου λόγω της καλύτερης αισθητικής, της μάσησης και της φώνησης, πράγμα που δεν μπορεί να κοστολογηθεί.

Πάντως, σε βάθος χρόνου, η θεραπεία με τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι οικονομικότερη από τις άλλες μεθόδους αποκατάστασης, γιατί οι εργασίες πάνω στα εμφυτεύματα αντέχουν πιο πολλά χρόνια και δεν χρειάζονται συχνά αντικατάσταση. Τέλος, τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μία επένδυση που κάνει κάποιος για να βελτίωσει την ποιότητα ζωής του. Υπάρχουν επίσης πολλά σχέδια θεραπείας και πολλοί τρόποι πληρωμής π.χ. πιστωτική κάρτα, γραμμάτιο, δάνειο και άλλοι τρόποι.

Εξάλλου σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις μεσολαβούν κάποιοι μήνες μεταξύ της τοποθέτησης του εμφυτεύματος και της τελικής αποκατάστασης. Άρα και το ποσό επιμερίζεται με τους μήνες αναμονής.

Η σχέση ποιότητας – κόστους, είναι πλέον υπέρ των ασθενών, καθώς υπάρχουν σύγχρονες εταιρείες που κατασκευάζουν εμφυτεύματα κορυφαίας ποιότητας σύμφωνα με τις νέες αντιλήψεις σχεδιασμού και βιολογίας. Δίνεται έτσι τη δυνατότητα για αισθητικές αποκαταστάσεις με άριστη πρόγνωση και κόστος πολύ πιο προσιτό σε σχέση με το παρελθόν.

Πόσα χρόνια ζωής έχουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Η αντικατάσταση των φυσικών δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα είναι μία μόνιμη λύση και οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ποσοστό επιτυχίας και επιβίωσης στα 10 χρόνια λειτουργίας τους στη στοματική κοιλότητα είναι 95 – 97%, εφόσον ο ασθενής κάνει άριστη στοματική υγιεινή και επανέλεγχο στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες, όπως αρμόζει και με τα φυσικά δόντια. Το ποσοστό επιβίωσης των προσθετικών εργασιών που βρίσκονται πάνω στα εμφυτεύματα, αυτό δηλαδή που βλέπουμε εμείς μέσα στο στόμα, ανέρχεται στο 95% στη δεκαετία.

Σύμφωνα με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, η επιτυχία των εμφυτευμάτων στο μπροστινό τμήμα της άνω γνάθου είναι 90% –  95%, ενώ στο πίσω τμήμα της άνω και κάτω γνάθου είναι 85% – 95%. Στο μπροστινό τμήμα της κάτω γνάθου αυτό το ποσοστό επιτυχίας φθάνει το 98% – 100%. Ημερομηνία λήξης των εμφυτευμάτων δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη του χρόνου που θα παραμείνουν στο στόμα, γιατί υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως η άριστη στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, η γενικότερη σωματική υγεία του ασθενούς, η οποία μπορεί να μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου, οι επισκέψεις κάθε έξι μήνες στον οδοντίατρο, η περιοδοντική νόσος και άλλα πολλά.

Έτσι, το μόνο που μπορεί να πει ο γιατρός μετά από επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος (ημερομηνία λήξης) παραμονής των εμφυτευμάτων στο στόμα.

Θα μπορώ να τρώω φυσιολογικά κατά την χρονική περίοδο που τα εμφυτεύματα οστεοενσωματώνονται;

Ναι. Μπορείς να φας ότι θέλεις. Για μια μικρή χρονική περίοδο μετά την τοποθέτησή τους θα πρέπει η διατροφή να είναι λίγο μαλακή. Καθώς ο χρόνος περνάει και πλησιάζει η στιγμή της τελικής αποκατάστασης, τόσο και η διατροφή θα γίνεται όπως πριν.

Θα μπορώ να έχω μία προσωρινή εργασία κατά την περίοδο επούλωσης και μέχρι να τοποθετηθεί τελική εργασία στο στόμα μου;

Ναι. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι δυνατή η τοποθέτηση μίας προσωρινής μεταβατικής εργασίας. Η κάθε περίπτωση όμως είναι και διαφορετική. Σήμερα μάλιστα με την τεχνολογία που υπάρχει μπορεί να μπει κατευθείαν μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μία προσωρινή αποκατάσταση και σε πολύ λίγες και επείγουσες καταστάσεις ακόμα και η τελική αποκατάσταση.

Είναι η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων μία συνηθισμένη χειρουργική διαδικασία;

Ναι. Αυτή η χειρουργική διαδικασία εφαρμόζεται από το 1969 σε δεκάδες εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο.

Θα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι έχω εμφυτεύματα στο στόμα μου;

  • Με τη τεχνολογία που υπάρχει σήμερα δεν πρόκειται να καταλάβει κάνεις ότι έχετε εμφυτεύματα.
  • Με μια σωστή τρισδιάστατη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και με μια καλή προσθετική αποκατάσταση, τα εμφυτεύματα σήμερα μπορεί να είναι πιο αισθητικά ακόμη και από τα φυσικά σας δόντια.

Είναι ανώδυνη η όλη διαδικασία καθώς και οι μετέπειτα μέρες επούλωσης;

Ναι. Είναι πιο ανώδυνη και πιο ατραυματική ακόμη και από μία απλή εξαγωγή δοντιού. Η όλη διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία στο οδοντιατρείο, δίνοντας ο γιατρός την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά.

Το πρόσωπο μου θα είναι χωρίς οίδημα (πρήξιμο);

Συνήθως υπάρχει οίδημα, αλλά πολλέσ φορές εξαρτάται και από τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου το πως ανταοκρίνεται. Θα δώσει ο γιατρός την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή προεγχειρητικά και δεν θα υπάρχει οίδημα. Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα βάζει λίγο πάγο για τις πρώτες ώρες μόνο.

Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ όταν θέλω να βάλω οδοντικά εμφυτεύματα;

Πάντοτε πρέπει να απευθυνόμαστε στον γενικό οικογενειακό μας οδοντίατρο. Για οποιοδήποτε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη στοματική μας κοιλότητα επισκεπτόμαστε πρώτα τον οδοντίατρο μας και αυτός θα κάνει την διάγνωση και θα βγάλει το θεραπευτικό πλάνο που πρέπει ή θα μας παραπέμψει σε κάποιον πιο εξειδικευμένο αν χρειαστεί.

Γιατί να βάλω κάποιο εμφύτευμα ή εμφυτεύματα και όχι μία γέφυρα;

Εάν τα παρακείμενα δόντια δεν είναι σε καλή κατάσταση, δηλαδή είναι απονευρωμένα, είναι ήδη τροχισμένα ή έχουν τεράστια σφραγίσματα, τότε καλύτερα είναι να μπει μία κλασική γέφυρα, γιατί έτσι θα προστατευθούν.  Αν όμως τα παρακείμενα δόντια είναι υγιή, τότε δε θα ήταν σωστό να τροχιστούν και να αφαιρεθεί υγιής οδοντικός ιστός, καθώς αυτό θα έχει ως συνέπεια να υπάρξουν κάποιες ευαισθησίες, ακόμη και κάποια απώλεια αυτών των δοντιών μελλοντικά.

Επίσης όταν λείπουν όλα τα δόντια, τότε είναι καλύτερο να βάλεις οδοντικά εμφυτεύματα, γιατί αποφεύγεις τον όγκο και την κινητικότητα της ολικής οδοντοστοιχίας, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει μικροτραυματισμούς και δυσκολίες στην μάσηση και την ομιλία. Έτσι έχεις καλύτερη αισθητική, άνεση στη μάσηση και φώνηση, σαν να πρόκειται για δικά σου δόντια.

Τέλος, με τα οδοντικά εμφυτεύματα πετυχαίνεις τη διατήρηση του όγκου και αποφεύγεις την ατροφία του οστού των γνάθων. Έτσι το πρόσωπό δεν φαίνεται γερασμένο και αντιαισθητικό, πράγμα που συμβαίνει όταν λείπουν τα δόντια του ανθρώπου.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη εμφυτευμάτων και ποιότητες;

Και βέβαια υπάρχουν μερικές εκατοντάδες είδη και ποιότητες εμφυτευμάτων κι από διαφορετικές χώρες προέλευσης. Δεν είναι όλες ίδιες. Το πολύ 10 – 15 εταιρείες στην παγκόσμια αγορά είναι αυτές με την μεγαλύτερη  βιβλιογραφία και καλύτερη επιστημονική  τεκμηρίωση. Υπάρχουν στο χώρο πολλά χρόνια και το πιο σπουδαίο είναι ότι μπορείς να βρεις διαθέσιμα εξαρτήματα και να έχεις καλό service μετά από αρκετά χρόνια.

Ο οδοντίατρος έχει κάνει την έρευνα για σας, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της οδοντιατρικής εμφυτευματολογίας και γνωρίζει καλύτερα τι αρμόζει στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Εμπιστευτείτε τον!

Πόσα στάδια υπάρχουν απ’ την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας τοποθέτησης των εμφυτευμάτων;

Είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία που αποτελείται από 4 στάδια.

  • Στάδιο πρώτο:  σχεδιασμός περιστατικού και τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
  • Στάδιο δεύτερο:  περίοδος οστεοενσωμάτωσης από 4 – 8 εβδομάδες
  • Στάδιο τρίτο:  τοποθέτηση τελικής αποκατάστασης 2 – 3 εβδομάδες
  • Στάδιο τέταρτο:   συντήρηση αποτελέσματος και εξαμηνιαίος έλεγχος από τον οδοντίατρο.

Τι περιποίηση χρειάζονται τα οδοντικά εμφυτεύματα μετά την τοποθέτησή τους;

Η περιποίηση είναι η ίδια, όπως και με τα φυσικά δόντια. Δηλαδή:

  • Βούρτσισμα σωστό και καθημερινό
  • Οδοντικό νήμα και μεσοδόντιο βουρτσάκι
  • Στοματικό διάλυμα, και
  • Κάθε έξι μήνες επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Όλα αυτά σκοπό έχουν την απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας πάνω από τα εμφυτεύματα και τις προσθετικές αποκαταστάσεις, και αποφυγή της φλεγμονής των ούλων με αποτέλεσμα την δημιουργία περιεμφυτευματίτιδας. Η περιεμφυτευματίτιδα είναι παρόμοια με την περιοδοντίτιδα που δημιουργείται γύρω από τα δόντια, και καταλήγει στην απώλεια των εμφυτευμάτων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων;

  • Βελτιώνουν την ομιλία.
  • Βελτιώνουν την μάσηση.
  • Βελτιώνουν την αισθητική του προσώπου.
  • Βελτιώνουν την στοματική υγιεινή.
  • Βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σε ηλικιωμένα άτομα, σε ακρωτηριασμένες γνάθους ατόμων μετά από νεοπλασματικές ασθένειες ή μετά από τραυματισμό σε τροχαία δυστυχήματα.
  • Η επιβίωσή τους στο στόμα κρατάει πάρα πολλά χρόνια, μερικές φορές και ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου.
  • Ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση των ασθενών.
  • Δεν χρειάζεται να καταστρέψεις κάποια υγιή δόντια για να αποκαταστήσεις την αισθητική, τη μάσηση και την ομιλία του ασθενούς με αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα απώλειας δοντιών.

Θα μου δοθεί κάποιο πιστοποιητικό στο τέλος που να μου λέει τι είδους εμφύτευμα έχω βάλει στο στόμα μου;

Ασφαλώς και ο οδοντίατρος οφείλει να σας δώσει κάποιο πιστοποιητικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όλες οι αξιόλογες εταιρίες εμφυτευμάτων δίνουν ένα είδος ταυτότητας. Ο οδοντίατρος ξεκολλάει το αυτοκόλλητο πάνω από το φιαλίδιο μέσα στο οποίο βρίσκεται το εμφύτευμα και θα το τοποθετήσει σ’ αυτήν την ταυτότητα μαζί με κάποιες δικές του σημειώσεις. Έτσι ο ασθενής έχει την ταυτότητά του και ξέρει ακριβώς το είδος, την εταιρεία, το μήκος, τη διάμετρο, ακόμη και το barcode του συγκεκριμένου εμφυτεύματος.

Ποιές συνθήκες πρέπει να πληρούνται για την εμφύτευση

Αρκετά εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, είναι ήδη σε θέση να μας εκθέσουν τα πλεονεκτήματα μίας αποκατάστασης που στηρίζεται, σε οδοντικά εμφυτεύματα.

Η επιστημονική τεκμηρίωση και αποδοχή των εμφυτευμάτων συνεχώς αυξάνει σε παγκόσμιο επίπεδο, αναγνωρίζοντας σαν πιο πλεονεκτική λύση σε σχέση με αρκετές συμβατικές μεθόδους αποκατάστασης.

Με την ανάλογη φροντίδα την οποία απαιτούν και τα φυσικά δόντια, τα εμφυτεύματα θα σας εξυπηρετήσουν αισθητικά και λειτουργικά για πάρα πολλά χρόνια.

Το κέρδος στην ποιότητα ζωής είναι πολύ σημαντικό

  1. Εφόσον ο ανθρώπινος οργανισμός ολοκληρώσει την ανάπτυξη του άνω των 18 ετών και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για καλή γενική υγεία, ( π.χ. να μην υπάρχει αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, AIDS, καθώς και άλλες ασθένειες ή να μη γίνονται εκείνη την περίοδο ακτινοβολίες στην περιοχή της κεφαλής), τότε κάθε κενό διάστημα από έλλειψη δοντιών μπορεί να κλείσει με τη χρήση εμφυτευμάτων.
  2. Βασική προϋπόθεση για την εμφύτευση είναι να υπάρχει κατάλληλη ποιότητα και ποσότητα οστού.
    Αυτό μπορεί να το κρίνει ο οδοντίατρος μετά από ειδικές ακτινολογικές και άλλες ειδικές εξετάσεις.
  3. Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται περισσότερα από 45 χρόνια σε επιστημονική βάση και όλη αυτή την περίοδο υπόκεινται στους πιο αυστηρούς ελέγχους στις φάσεις της έρευνας, ανάπτυξης, κατασκευής και διάθεσης. Άρα είναι μία επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος που σημαίνει αξιοπιστία συστήματος. Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται:
    • Από καθαρό τιτάνιο
    • Τα τελευταία χρόνια μερικές εταιρείες τα κατασκευάζουν από zirconia για πρόσθια κύριος δόντια και αισθητικούς λόγους, και
    • Από ανάμειξη τιτανίου – zirconia και λέγονται Roxolid, για μεγαλύτερη αντοχή στην θραύση.
    Οποιοδήποτε υλικό από τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες ενσωματώνεται στους στοματικούς ιστούς χωρίς επιπλοκές, αλλεργικές αντιδράσεις ή απόρριψη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα ενός εμφυτεύματος να μην οστεοενσωματωθεί είναι μόνο 3% – 5%.
  4. Πριν την εμφύτευση είναι απαραίτητη η αποκατάσταση της υγείας των δοντιών, των ούλων και γενικότερα της στοματικής κοιλότητας.
    Μετά την εμφύτευση όμως, η συνεχής διατήρηση της άριστης στοματικής υγιεινής με τα ειδικά νήματα, διαλύματα, τζελ, βουρτσάκια μεσοδόντιων διαστημάτων και ότι άλλο προτείνει ο οδοντίατρος, όπως ο τακτικός έλεγχος του ασθενούς, εξασφαλίζουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για την μακροχρόνια παραμονή τους στο στόμα.
  5. Όσο καλοπροαίρετος και αν είναι ο ασθενής, δεν πρέπει να επεμβαίνει σε τεχνικά και ιατρικά θέματα, τα οποία και δεν γνωρίζει. Όσον αφορά πάλι τα αισθητικά θέματα, δεν πρέπει να επεμβαίνει, όταν η επέμβασή του αυτή επιβαρύνει την υγεία, την λειτουργία και την μακροχρόνια παραμονή των εμφυτευμάτων στο στόμα, καθώς επίσης και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού του.
  6. Η χρονική διάρκεια, από την έναρξη της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, μέχρι και την τελική αποκατάσταση, ποικίλει ανάλογα με την γενική υγεία του ασθενούς, το είδος του εμφυτεύματος και το είδος της προσθετικής αποκατάστασης. Συνήθως χρειάζονται 6 – 8 εβδομάδες για την ενσωμάτωση του εμφυτεύματος με επιφάνεια SLA. Καμιά φορά όμως χρειάζονται ως και 12 εβδομάδες ανάλογα με την ποιότητα του οστού και το είδος του εμφυτεύματος. Στο μεσοδιάστημα αυτό, ο οδοντίατρος θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την αισθητική του ασθενούς, με μία προσωρινή προσθετική εργασία, εφ’ όσον επιτρέπεται από πλευράς υγιεινής και λειτουργικότητας του εμφυτεύματος και της υγείας του στόματος. Το 2006 η Ελβετική εταιρεία Straumann έβγαλε στην παραγωγή ένα καινούργιο τύπο εμφυτεύματος Slactive, το οποίο ενσωματώνεται σε τρεις εβδομάδες μόνο. Μετά την περίοδο λοιπόν των 6 – 8 εβδομάδων ή των 3 για το καινούργιου τύπου εμφύτευμα, χρειάζονται άλλες 2 – 3 εβδομάδες ακόμη μέχρι το τέλος της προσθετικής εργασίας, ανάλογα με το είδος της. Αν προκύψουν προβλήματα οστεοενσωμάτωσης λόγω ποιότητας οστού ή προσθήκης μοσχευματικού υλικού, τότε αυτός ο χρόνος μπορεί να μεταβληθεί αναλόγως.
  7. Ημερομηνία λήξης των εμφυτευμάτων δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη του χρόνου που θα παραμείνουν στο στόμα. Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως η άριστη στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, η γενικότερη σωματική υγεία του ασθενούς, η οποία μπορεί να μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου, τις επισκέψεις κάθε 6 μήνες στο οδοντιατρείο, την περιοδοντίτιδα κλπ. Έτσι το μόνο που μπορεί να πει ο γιατρός μετά από επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος παραμονής των εμφυτευμάτων στο στόμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ποσοστό επιτυχίας και επιβίωσης των εμφυτευμάτων είναι 95% – 97% για 10 χρόνια παραμονής τους στο στόμα, εφόσον ο ασθενής κάνει άριστη στοματική υγιεινή και εξαμηνιαίο επανέλεγχο.
  8. Μπορεί να προκύψουν κάποια προβλήματα κατά τη διάρκεια λειτουργίας των εμφυτευμάτων και της υπερκείμενης κατασκευής στο στόμα με την πάροδο του χρόνου όπως:
    • Κάταγμα κάποιου κοχλία ή χαλάρωση και ξεβίδωμά του.
    • Εμβύθιση κάποιου ζωντανού δοντιού όταν αυτό συνδέεται με ένα εμφύτευμα σε ποσοστό 3,5% ( Βιβλιογραφικά ).
    • Κάποιο κάταγμα και φθορά της υπερκείμενης προσθετικής κατασκευής.
    • Πιθανόν η εταιρεία παραγωγής των συγκεκριμένων εμφυτευμάτων μετά την πάροδο πολλών ετών να μην έχει ανταλλακτικά για κάποια είδη εμφυτευμάτων.
    Γι’ αυτά καθώς και για άλλα απρόβλεπτα γεγονότα που πιθανόν να συμβούν, δεν φέρει καμία ευθύνη ο γιατρός και το κόστος επισκευής επιβαρύνει εξολοκλήρου τον ασθενή, αφού έχει περάσει ένας χρόνος από την ημερομηνία τοποθετήσής τους.
  9. Μετά την πάροδο 6 – 8 μηνών από την τοποθέτηση επένθετων ολικών οδοντοστοιχιών, συνήθως χρειάζεται η αναγόμωσή τους.
    Αυτή επιβαρύνει οικονομικά εξολοκλήρου τον ασθενή.
  10. Η εμφύτευση είναι μία ποιοτική κατασκευή υψηλής τεχνολογίας και το κόστος είναι διαφορετικό και ανάλογο με την περίπτωση. Το τελικό κόστος θα προκύψει ανάλογα με τον αριθμό, το είδος των εμφυτευμάτων, τη διαδικασία τοποθέτησής τους, καθώς και το είδος της υπερκείμενης εργασίας. Τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν με τον εξής τρόπο:
    – Το 1/3 της αξίας των χρημάτων του ποσού που έχουν συμφωνηθεί με την υπογραφή αυτού του συμφωνητικού.
    – Το άλλο 1/3 με την αποκοπή των ραμμάτων από τον οδοντίατρο ή το χειρουργό.
    – Και το τελευταίο 1/3 με το τέλος της προσθετικής εργασίας.
  11. Η εμφύτευση αντιπροσωπεύει μία εντελώς μοναδική και προσωπική θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά.
    Σχεδιάζεται και πραγματοποιείται από τον οδοντίατρο, τον οδοντοτεχνίτη του και τον γναθοχειρουργό, σύμφωνα με τις ειδικές απαιτήσεις ανά περιστατικό. Αυτό το γεγονός δεν επιτρέπει τον πρόχειρο υπολογισμό τόσο του χρόνου όσο και του κόστους μίας θεραπείας τέτοιας υψηλής τεχνολογίας, πολυπλοκότητας και ακρίβειας, στην οποία μάλιστα εμπλέκονται δύο γιατροί και ένας εξειδικευμένος οδοντοτεχνίτης. Η συζήτηση με τον οδοντίατρο σας είναι για εσάς η καλύτερη πηγή πληροφοριών για το σχέδιο θεραπείας και ότι άλλο μπορεί να σας απασχολεί.
Υπηρεσίες
Ακολουθήστε μας
Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού!

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

To website μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Επιλέγοντας την Αποδοχή Όλων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα cookies του website.