Ένας έφηβος θα αναζητήσει λεύκανση σε οδοντιατρείο όταν το χαμόγελο του γίνεται αιτία χλευασμού, λόγω αλλαγής χρώματος. Ένα δυσχρωμικό δόντι λοιπόν θα ωθήσει τον έφηβο να λευκαίνει τα δόντια του. Ακόμα ένα αίτιο είναι η υπερπληθώρα πληροφοριών και εικόνων για την λεύκανση σε εφήβους.
Από ποια ηλικία μπορώ να κάνω λεύκανση δοντιων;
Παιδιά ηλικίας 7-13 ετών με μικτές οδοντοφυιες δεν επιτρέπεται να κάνουν λεύκανση δοντιών. Απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για τα προϊόντα λεύκανσης στα νεογιλά (παιδικά δόντια).
Η λεύκανση δοντιών μπορεί να ξεκινήσει στην ηλικία 13-15 για λόγους σοβαρών αισθητικών προβλημάτων π χ ενός δυσχρωμικου δοντιού, ενός τραυματισμένου νεκρού δοντιού.
Οι έφηβοι 15-18 μπορούν να ξεκινήσουν λεύκανση δοντιών.
Πάντα με ενημερωμένη συγκατάθεση από έναν γονέα ή κηδεμόνα.
Ποιοι τρόποι λεύκανσης ενδείκνυνται σε παιδιά και εφήβους;
Στη σύγχρονη κλινική παιδοδοντιατρική, όπως και στους ενήλικες, οι τρόποι λεύκανσης χωρίζονται σε τεχνικές που μπορεί να εφαρμοστούν στο ιατρείο και τεχνικές που εφαρμόζονται στο σπίτι, ανάλογα με την ωριμότητα και υπευθυνότητα του παιδιού.
Οι τεχνικές λευκάνσεις ιατρείου περιλαμβάνουν την απομόνωση των ούλων και την χρήση 15-20% υπεροξειδιου του υδρογόνου. Στο ιατρείο μπορούν να εφαρμοστούν και οι τεχνικές της μικρο- και μακρο- αποτριβής, όταν η δυσχρωμία είναι περιορισμένης έκτασης, μόνες τους ή σε συνδυασμό με υπεροξείδιο του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου.
Οι τεχνικές λεύκανσης στο σπίτι για παιδιά και εφήβους, συστήνεται η αρχική επαφή με λευκαντικά υλικά να γίνεται με ήπια λευκαντικά προϊόντα φαρμακευτικού τύπου, π.χ. οδοντόκρεμες ή λευκαντικές ταινίες. Σε δεύτερη επαφή η εφαρμογή ναρθήκων στο σπίτι με 10% υπεροξείδιο του καρβαμιδίου έως και 15 ημερών. Η καταχρηση των ημερών ή της περιεκτικότητας εγκυμονεί κινδύνους τοξικότητας.
Δημιουργεί η λεύκανση προβλήματα στο σμάλτο των δοντιών;
Γεγονός είναι ότι η έκθεση των δοντιών σε Η2Ο2 30% μπορεί να μειώσει την επιφανειακή μικροσκληρότητα της σύστασης του δοντιού, ακόμη και αν η έκθεση αυτή είναι μόνο για 15 λεπτά. Έκθεση μεγαλύτερης διάρκειας μπορεί να οδηγήσει σε απομεταλλικοποίηση, δίνοντας την εικόνα στεγνού δοντιου. Ωστόσο, μετά το πέρας της θεραπείας η επιφάνεια της δοντιού επαναμεταλλικοποιείται σε μικρό χρονικό διάστημα και αυτό μάλλον οφείλεται στην επίδραση του σάλιου στους ιστούς.
Ωστόσο η πιο σύνηθες επιπλοκή της λεύκανσης είναι η ευαισθησία στα δόντια. Ευαισθησία σε ψυχρά και θερμά ερεθίσματα και συνήθως εξαφανίζεται 24 έως 48 ώρες από το πέρας της εφαρμογής του παράγοντα. Δεν είναι εύκολη η περαιτέρω ανάλυση γιατί στηρίζεται στην υποκειμενική κρίση του ασθενή, ενώ ενδεικτικό της βαρύτητας είναι αν ο ασθενής διακόπτει ή συνεχίζει τη θεραπεία από τη στιγμή που δηλώνει την εμφάνισή της.
Συμπεράσματα
Η διαδικασία της λεύκανσης είναι ασφαλής και μπορεί να επιχειρηθεί στα παιδιά και τους εφήβους εφόσον τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις: