Περιεχόμενα
Το πρόβλημα
Η εξαγωγή ενός δοντιού πρέπει να είναι η τελευταία λύση στην οποία θα καταφύγουμε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση στην οποία μπορούμε να καταφύγουμε για να θεραπεύσουμε το δόντι.
Οι λόγοι που μας ωθούν για την εξαγωγή ενός δοντιού ή ρίζας είναι:
1. Τερηδόνα
2. Περιοδοντική νόσος
3. Περιστεφανίτιδα
4. Οδοντικό απόστημα
5. Κάταγμα δοντιού ή ρίζας
6. Έγκλειστα/ημιέγκλειστα δόντια (το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι φρονιμίτες)
7. Για τοποθέτηση εμφυτευμάτων
Υγιή δόντια μπορεί επίσης να χρειαστεί να εξαχθούν για λογούς όπως:
1. Ορθοδοντική θεραπεία
2. Πρόβλημα ανατολής δοντιών (όταν τα παιδικά δόντια δεν επιτρέπουν στα μόνιμα να ανατείλουν)
3. Τοποθέτηση ολικής οδοντοστοιχίας
Τι είναι η εξαγωγή δοντιών
Η εξαγωγή δοντιών στην σύγχρονη οδοντιατρική, με την πληθώρα λύσεων που υπάρχουν, πρέπει να γίνεται μονό όταν δεν υπάρχει άλλη λύση για να θεραπευτεί το δόντι.
Η εξαγωγή ενός δοντιού μπορεί να γίνει με απλή ή χειρουργική διαδικασία.
Η απλή διαδικασία περιλαμβάνει την απλή εξαγωγή δοντιού, η οποία πραγματοποιείται με την έλξη του δοντιού με ειδικά εργαλεία χωρίς κάποια ιδιαίτερη χειρουργική επέμβαση. Την κάνουμε όταν η μύλη του δοντιού είναι σε καλή κατάσταση, και δεν υπάρχει κίνδυνος κατάγματος της μύλης ή της ρίζας του δοντιού.
Η χειρουργική διαδικασία γίνεται στις πιο περίπλοκες περιπτώσεις όπως η εξαγωγή ενός ημιέγκλιστου ή έγκλειστου δοντιού καθώς και μιας ρίζας δοντιού που έχει απομείνει στο φατνίο της γνάθου. Πραγματοποιείται συνήθως σε δόντια που έχουν υποστεί βλάβες στην μύλη του δοντιού, οι ρίζες τους έχουν υπερβολική κυρτότητα με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα κατάγματος, ή η τοποθεσία τους είναι τέτοια που δεν παρέχουν μια σταθερή λαβή για την εύκολη έλξη του δοντιού από το φατνίο.
Η δυσκολία εξαγωγής ενός δοντιού εξαρτάται από την θέση και κατάσταση του δοντιού που πρέπει να εξαχθεί.
Η διαδικασία εξαγωγής δοντίων
Είναι σημαντικό πριν την εξαγωγή ενός δοντιού, ο ασθενής να δώσει ένα πλήρες ιστορικό υγείας σχετικά με υπάρχοντα ιατρικά προβλήματα(π.χ. καρδιακά προβλήματα), τυχόν αλλεργίες, σάκχαρο και κατανάλωση φαρμάκων.
Λόγω της περιπλοκότητας της διαδικασίας, ο οδοντίατρος πρέπει να γνωρίζει τα πάντα για τον ασθενή, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κατά την διάρκεια της εξαγωγής άλλα και να γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει μια κατάσταση σε περίπτωση που παρουσιαστεί.
-
Απλή εξαγωγή δοντιού
Είναι η πιο εύκολη διαδικασία από το κεφάλαιο “εξαγωγές”.
Το δόντι πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η εξαγωγή με ελάχιστη επεμβατική μέθοδο.
Σε όλες τις εξαγωγές ξεκινάμε με την χορήγηση αναισθησίας για να μην αισθανθεί πόνο ο ασθενής.
Στην συνεχεία με ειδικά χειρουργικά εργαλεία χαλαρώνουμε το δόντι με ελαφριές κινήσεις από το φατνίο του και μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα το δόντι έχει εξαχθεί.
Τέλος και αν το κρίνουμε απαραίτητο γίνονται ράμματα.
-
Χειρουργική εξαγωγή δοντιού
Εξαγωγή ημιέγκλιστου δοντιού: ένα ημιέγκλειστο δόντι(συνήθως φρονιμίτης), είναι το δόντι το όποιο είναι μερικώς καλυμμένο από το οστό του φατνίου και το ούλο, το άλλο μισό της μύλης του δοντιού είναι αποκαλυμμένο και ορατό στο στόμα.
Εξαγωγή εγκλείστου δοντιού: είναι το δόντι (συνήθως φρονιμίτης), το όποιο είναι πλήρως καλυμμένο από το οστό του φατνίου, το ούλο ή και τα 2 μαζί, και δεν είναι ορατό στο στόμα.
Εξαγωγή ρίζας δοντιού: μπορεί να υπάρχει λόγω κατάγματος της μύλης του δοντιού, είτε λόγω κυρτότητας της ρίζας που έσπασε κατά την διάρκεια μιας εξαγωγής δοντιού, είτε λόγω βλάβης της μύλης του δοντιού έπειτα από εκτεταμένη τερηδόνα.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, στην διαδικασία της εξαγωγής, το πρώτομέλημα μας είναι να αξιολογήσουμε τον βαθμό δυσκολίας εξαγωγής του δοντιού κλινικά και ακτινογραφικά και να ενημερώσουμε τον ασθενή για την ακριβή προσέγγιση που θα γίνει.
Πάντα αρχίζουμε με αναισθησία για να μην αισθάνεται τίποτα ο ασθενής και να είναι χαλαρός. Στην συνεχεία αποκαλύπτουμε το δόντι/ριζά από διαφορά ανατομικά σημεία τα οποία μας εμποδίζουν να το εξάγουμε εύκολα, άλλα και για να γίνει ορατό, έπειτα χαλαρώνουμε το δόντι/ριζά με ειδικά χειρουργικά εργαλεία για να γίνει πιο εύκολη η εξαγωγή του, και με δυνάμεις έλξης, εκμόχλευσης, περιστροφής εξάγουμε το δόντι/ριζά.
Τέλος για την πλήρη και εύκολη επούλωση άλλα και για την μείωση της αιμορραγίας, γίνονται ράμματα.
Μετεγχειρητικό στάδιο εξαγωγής δοντιού
Όταν τελειώσουμε με την διαδικασία της εξαγωγής οδοντίατρος θα δώσει στον ασθενή να δαγκώσει μια γάζα πάνω από το κενό φατνίο, για τον έλεγχο της αιμορραγίας και την προστασία του τραύματος (μετά από 1 ώρα ο ασθενής θα πρέπει να αντικαταστάσει την γάζα με λίγο βαμβάκι), παρέχουμε πάγο στον ασθενή να το κρατήσει πάνω στο μάγουλο για 10-25 λεπτά και επαναλαμβάνουμε μετά από 20 λεπτά στην περιοχή που έγινε η εξαγωγή για να μειωθεί το οίδημα (πρήξιμο) που μπορεί να προκύψει.
Ο ασθενής για τις 2-3 επόμενες ημέρες θα πρέπει να κάνει πλύσεις με αλατόνερο(μια κουταλιά του γλυκού αλάτι σε μισό ποτήρι νερό) 2-3 φορές την ήμερα.
Να αποφεύγει τα ζεστά και σκληρά φαγητά μετά την εξαγωγή.
Το φαγητό για αυτές τις μέρες πρέπει να είναι μαλακό και να γίνεται η μάσηση από την απέναντι πλευρά του στόματος.
Είναι αναγκαίο να ελαττωθεί όσο δυνατόν περισσότερο το κάπνισμα, γιατί επηρεάζει στην επούλωση του τραύματος.
Θα πρέπει να αποφύγει ο ασθενής την άσκηση για 4-5 μέρες.
Το βράδυ θα πρέπει να κοιμηθεί ανάσκελα και με το κεφάλι λίγο ανασηκωμένο.
Μπορεί για 4-5 μέρες να υπάρχει μια μικρή αιμορραγία, κάτι το όποιο είναι απολυτά φυσιολογικό.
Η ασπιρίνη θα πρέπει να αποφευχθεί γιατί δεν βοηθά στην πήξη του αίματος.
Το βούρτσισμα θα πρέπει να αποφευχθεί πάνω από την περιοχή της εξαγωγής.
Για τυχόν μετεγχειρητικό πόνο άλλα και όποιο άλλο πρόβλημα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας για να σας συνταγογραφήσει το κατάλληλο φάρμακο.
Τελικό αποτέλεσμα
Στις πρώτες 5-7 μέρες η αιμορραγία θα έχει σταματήσει, καθώς και ο πόνος θα έχει ελαχιστοποιηθεί.
Έπειτα από 3-4 εβδομάδες ο ασθενής θα αισθάνεται πλήρως υγιής και το σημείο της εξαγωγής θα έχει επουλωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Η εξαγωγή δοντιού έχει τέλεια επούλωση.