Περιεχόμενα
Τι είναι
Είναι η απεικόνιση των σκληρών ιστών όπως είναι τα δόντια και το οστό συγκεκριμένων περιοχών της στοματικής κοιλότητας μέσω μιας ψηφιακής ακτινογραφίας. Αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να δούμε σημεία πάνω στο δόντι ή το οστό που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού κατά την κλινική εξέταση.
Η χρησιμότητα
Πολλές φορές όταν ο ασθενής αισθάνεται ενοχλήσεις σε κάποιο σημείο της στοματικής κοιλότητας ή όταν γίνεται μία οδοντιατρική θεραπεία η ψηφιακή ενδοστοματική ακτινογραφία είναι μια σίγουρη και αξιόπιστη λύση εντοπισμού του προβλήματος η οποία συμπληρώνει την κλινική εξέταση.
Διάγνωση:
1. Περιοδοντίτιδας και ο έλεγχος του ύψους του οστού.
2. Παρουσίας τερηδόνας:
Σε σημεία που δεν γίνονται αντιληπτά με το μάτι, όπως είναι οι επιφάνειες επαφής των δοντιών (ακτινογραφίες δήξης).
3. Οδοντικών αποστημάτων, κύστεων και ύπαρξη περιακροριζικών αλλοιώσεων.
4. Καταγμάτων δοντιών.
5. Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).
6. Για απλές εξαγωγές δοντιών και ριζών.
7. Για μελλοντικές χειρουργικές εξαγωγές εγκλείστων και ημιεγκλείστων.
8. Σε περίπτωση ακροριζεκτομής.
9. Σε δόντια που είναι καλυμμένα από στεφάνες και γέφυρες.
Έλεγχος:
1. Του οστού στις δύο διαστάσεις του χώρου (πλάτος και ύψος), για μελλοντική τοποθέτηση εμφυτεύματος.
Τοποθετείτε ειδικό σφαιρίδιο κατά την ακτινογράφηση είσαι αντίστοιχης περιοχής του οστού του ασθενούς και γίνεται προσομοίωση βάσει της διαμέτρου το σφαιρίδιο,η οποία είναι σταθερή 5 mm, έτσι ώστε να βρεθεί η αναλογία του το μήκος του εμφυτεύματος και η απόσταση του από ανατομικά μόρια που πρέπει να προσαχθούν κατά την τοποθέτησή του εμφυτεύματος.
2. Κατά την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος και κατά την διάρκεια της πορεία οστεοενσωμάτωσής του.
3. Μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων για έλεγχο της κατάστασή τους στο μέλον.
4. Κατά τη διάρκεια ενδοδοντικής θεραπεία αλλά και για τον έλεγχο της πορείας της για τα επόμενα χρόνια.
5. Του ύψους του οστού σε θεραπείες περιοδοντίτιδας.
Η διαδικασία
Αφού τοποθετηθεί ο ασθενής στην οδοντιατρική έδρα, φοράει ειδική πόδια ακτινοπροστασίας, γίνονται οι ρυθμίσεις του ακτινογραφικού μηχανήματος, θα τοποθετηθεί στο επιθυμητό σημείο της στοματικής κοιλότητας ο ακτινοευαίσθητος αισθητήρας (σένσορας),ο οποίος θα συγκρατηθεί από έναν ειδικό βραχίονα. Έπειτα ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει την κεφαλήτου ακτινογραφικού μηχανήματος στην σωστή θέση και θα πατήσει τον διακόπτη για να βγει η ακτινογραφία απευθείας στην οθόνη του κομπιούτερ.
Η όλη διαδικασία δεν κρατεί πάρα μονό λίγα δευτερόλεπτα.
Κατόπιν με ειδικό λογισμικό (software) γίνεται επεξεργασία της ακτινογραφίας στο κομπιούτερ για να βγει η σωστή διάγνωση.
Η διαδικασία αυτή απαγορεύεται σε έγκυες γυναίκες σε μικρά παιδιά και σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεγάλες ακτινοβολήσεις κεφαλής και τραχήλου.
Το αποτέλεσμα
Η απεικόνιση συγκεκριμένων περιοχών της στοματικής κοιλότητας που μας ενδιαφέρει.
Είναι ένα απαραίτητο διαγνωστικό μέσο για πολλές οδοντιατρικές εργασίες, που έρχεται και συμπληρώνει την κλινική εξέταση του στόματος για να βγει σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση.